ДПС подкрепи синдикатите за бюджет 2004, ще преговаря с НДСВ

ДПС изцяло подкрепя исканията на КНСБ и КТ Подкрепа за увеличаване на разходите в бюджет 2003 и корекции в данъчните закони, стана ясно след среща на ръководството на движението с лидерите на двата синдиката д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев.

Председателят на парламентарната социална комисия и член на Централното оперативно бюро на ДПС Хасан Адемов констатира "поразително сходство" между позициите на неговата партия и синдикатите.

Помолен да коментира съгласието между коалиционния партньор и синдикатите, финансовият министър обяви, че и той заставал зад исканията на профсъюзите. Милен Велчев обаче уточни, че за да бъдат удовлетворени, трябва да се намалят други бюджетни разходи.

Синдикалистите Желязко Христов и Константин Тренчев заявиха, че са срещнали позитивна подкрепа от Ахмед Доган и по петте основни за профсъюзите критични въпроси, свързани с бюджет 2004. Това са :

- повишаване на минималния необлагаем доход от 110 на 120 лв.

- намаляването на ДОД от 15 на 12% за най-нискодоходните групи

- запазване обезщетенията за болничните на 80% за първите пет дни (кабинета предлага намаляването им на 50 процента)

- въвеждане на система за ваучерно хранене с неплащане на осигуровки и ДОД

- промяна във финансирането на общинските болници

Хасан Адемов заяви, че ДПС ще положи всички усилия, за да намери съгласие с коалиционния си партньор по параметрите на бюджета. Преговорите с НДСВ щели да се състоят преди приемането на бюджет 2004 на първо четене в пленарна зала, насрочено за този четвъртък.

В същото време финансовият министър само за 45 минути днес получи подкрепата на парламентарната група на НДСВ за бюджет 2004 и за данъчните промени, като на заседанието вътре не е имало почти никаква дискусия. В изключително добро настроение, Велчев коментира, че е готов на всякакви дискусии по бюджета с коалиционния партньор, но такива се провеждали между първо и второ четене.

Финансовият министър заяви, че е горещ привърженик на идеята за намаляване на данъците, но това е съпътствано и от намаление на бюджетните разходи, което никой не предлага.

Хасан Адемов пък отказа да отговори на въпроса как ще реагира ДПС, ако НДСВ не приеме синдикалните искания. Според него тогава би имало нова ситуация, която наново ще бъде коментирана. От изявлението му не стана ясно дали хората на Доган ще гласуват за представения от правителството бюджет. В него, по настояване на ДПС, са предвидени и разходи под черта от близо 800 млн.лв. от фискалния резерв за инфраструктура, две земеделски и един еко фонд.

Според изявленията на синдикалистите след срещата им с ДПС, Доган ги подкрепил и в протестите им срещу намаляването на капиталовите разходи на общините от 100 млн. на 59 млн.лв., както и за запазването на досегашния начин на финансиране на общинските болници. Желязко Христов обясни, че общинските болници не са готови от 1 януари догодина да преминат на заплащане само чрез механизмите на здравната каса, затова трябвало да се запази смесеното финансиране, и чрез държавата, и да се даде повече време за подготовката им.

Въпроси, свързани със здравеопазването, били повдигнати и по време на заседанието на парламентарната група на НДСВ по бюджет 2004. те обаче не касаели увеличение на планираните средства за сектора, а как те да се използват най-целесъобразно, уточни Велчев. Той получил и питания за увеличените акцизи за пропан-бутана и за бензина, за ставките на данък общ доход и бюджета за културата.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?