Тъй като не вярва на вътрешното министерство

ДПС поиска националното следствие да се заеме с покушението над Доган

Лютви Местан: Който твърди, че оръжието е безобидно, нека си подложи слепоочието

Лютви Местан, Сн: БГНЕС

Националната следствена служба (НСлС) да се заеме с разследването на покушението над Ахмед Доган вместо МВР. Това поиска във вторник председателят на ДПС Лютви Местан, според когото по този начин ще може да се проведе обективно разследване.

"Ние не вярваме, че там (МВР – бел. ред.) може да се проведе обективно разследване и следствието да се поеме от НСлС под прякото ръководство на главния прокурор", каза пред журналисти Местан. Той не навлезе в подробности дали може да се има доверие на ръководството на държавното обвинение след редицата съмнения за политически натиск за избирането на новия главен прокурор Сотир Цацаров, но заяви, че "по делата ще ги познаете".

Местан обясни още, че от действието или бездействието на обвинителите може да се разбере тяхната безпристрастност.

ДПС настоява още главният прокурор и следствието да възложат експертизата на европейска лаборатория. Партията иска още там да се извърши и съдебно-следственият експеримент.

"Който твърди, че оръжието не може да причини смърт, да подложи слепоочието си"

"Ако не, ние като партия ще се обърнем към европейска лицензирана лаборатория и ще поискаме да сравним тази експертиза на същото оръжие, на същия боеприпас с това, което "за няколко часа изработи МВР", каза Местан.

От ДПС не приемат за "реални експертизите на МВР, въз основа на които прокуратурата бе заставена да промени квалификацията на обвинението от опит за убийство в хулиганство и заплаха за убийство". Той посочи, че е странно, че експертизата е била готова за няколко часа.

Според ДПС са необходими нови експертизи, нарочен следствен експеримент. "Всеки, който твърди, че това оръжие не може да причини сериозни наранявания, камо ли да причини смърт, да бъде готов да подложи слепоочието си и тогава ще му повярвам, че е искрен и че не манипулира българското общество. Това е изключително срамно петно върху България, но ние ще го изтрием чрез разкриване на истина, чрез носене на политическа отговорност", каза новият председател на ДПС.

Партиите да се разграничат от атентата и героизирането на нападателя

От движението призоваха всички политически сили не само да се разграничат от опита за покушение над Ахмед Доган, но и от добре планираната стратегия за героизиране на нападателя.

Лютви Местан възрази срещу опита да се разместят позициите на нападателя и жертвата. "Не искам да вярвам, че в демократична България е възможно политическите сили пряко или косвено да поощряват всеки, който заради "своите пет минути слава" може да убие политически лидер", каза той.

"Атентатът имаше за цел да се изпълни една политическа поръчка с ликвидиране на председателя на партията Ахмед Доган", каза още Местан. Според него е имало и втора цел - политическата смърт на ДПС.

"Атентатът не успя в първата си част, искам да изразя категоричната воля на всички членове на централното ръководство, че няма да успее и във втората си част", допълни Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?