ДПС поиска предизборната кампания да не се води само на български

Лютви Местан: Ами ако искаме да агитираме сред англичани в наше село за европейския вот?

Лютви Местан, Сн. БГНЕС

Парламентарната група на ДПС ще внесе предложение за промени в Изборния кодекс, с което предлага при осигуряване на превод предизборните кампании да не се водят само български, а и на други езици.

Това съобщи пред журналисти в парламента в четвъртък зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан. По думите му не може, ако евродепутат на ДПС иска да агитира на английски език британците, живеещи в някое българско село, той да няма това право.

“Всички трябва да имат достъп до информиран избор”, аргументира се Местан. Той обоснова предложението си с ясната препоръка в доклада на наблюдателите от ОССЕ, която гласи: “възможност на предизборни срещи, събрания и митинги при необходимост и ако се осигури превод, да може да се използват и други езици, освен българския”.


Имаме съвършено конкретно предложение, с което целим да отпадне ограничението кампанията да се води само на български език, каза Местан и подчерта, че в основния закон няма изрично ограничение за това.

Наред с примера за британци, живеещи в родопски села, заместник-председателят на ДПС се спря и на случаите, в които лидерът на партията Ахмед Доган е казвал на турски “мъдрости и поговорки”.

Местан заяви, че аргументът, с който се отхвърлиха препоръките на ОССЕ в тази им част, а именно, че конституцията не позволява воденето на предизборна кампания на друг език, различен от българския, е манипулативен.

“Прекалено манипулативно се чете основният закон. Тук имаме ясен текст, че официалният език в България е българският, но, наред с този текст в чл. 36 от конституцията се казва, че гражданите, за които българският език не е майчин, наред със задължението да изучават български език, могат да изучават и ползват своя език. Обърнете внимание на думата "ползват” – никъде не се казва къде може да се реализира това право – дали само в неофициална среда, или в официална среда", обясни депутатът.

"В същия текст се казва, че случаи, в които се ползва само официалният език, се уреждат в закона. В Изборния кодекс има ограничение кампанията да се води единствено на официалния език. Това ограничение не е конституционно, а наложено чрез закон и може да падне чрез промяна в закона и точно това предлагаме”, каза Лютви Местан.


Наред с тази промяна ДПС предлагат в Изборния кодекс да бъде записано, че заседанията на ЦИК, както и на Районните избирателни комисии са открити за посещение на наблюдатели и медии. От движението искат също заседанията на комисиите да се излъчват в интернет.

От партията смятат, че така наречените “забранителни” списъци трябва да се изработват по нов начин и да се качват на сайтовете на общините наред с другите списъци, за да могат гласоподавателите, попаднали в тях, да имат достатъчно време за реакция, обясни заместник-председателят на Народното събрание Христо Бисеров.

“За нас дали управляващата партия ще подкрепи тези промени, които целят прозрачност и елиминират риска от кражба на вот, е най-сигурният признак дали се готви за поредно манипулиране на изборните резултати”, обобщи Лютви Местан.

От ГЕРБ отговориха, че няма да подкрепят идеята на ДПС за агитация на език, различен от българския. Управляващите смятат, че в движението четат “превратно” конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?