ДПС помогнало осезателно за избора на Радев за президент, Доган е доволен

“Карадайъ е само председател, лидерът е един”, коментира депутатът Четин Казак

Четин Казак, сн. БГНЕС

ДПС допринесе осезаемо за победата на ген. Румен Радев на втория тур на президентските избори, обяви депутатът и зам.-председател на ДПС Четин Казак в сряда пред бТВ. По думите му почетният председател на ДПС Ахмед Доган е останал доволен от представянето на партията на президентските избори.

След изборите резултатите са били анализирани при почетния председател Ахмед Доган. На въпроса дали Мустафа Карадайъ е добър лидер на движението Четин Казак отговори: “Карадайъ е само председател, лидерът е един”.

Казак припомни, че на първия тур партията застана зад независимя кандидат Пламен Орешарски, а на втория тур призова избирателите си да гласуват за Радев. По думите на депутата генералът е получил “огромна” подкрепа от избирателите на ДПС, докато партията на изключения от движението Лютви Местан ДОСТ се е скрила зад големия гръб на ГЕРБ.

Относно гласуването в Турция, където повечето хора с българско гражданство подкрепиха кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, Казак каза, че в Турция посланията трудно достигат. Нека видим кой как ще се представи, ако ДПС и ДОСТ участват в избори, коментира Казак.

Според него е рано да се чертаят конфигурациите на управлението след очакваните предсрочни парламентарни избори.

Преди ден ДПС се обяви против президентът Росен Плевнелиев да излъчва служебно правителство и против това сегашният парламент да излъчи правителство по посочената в конституцията процедура – чрез връчен от държавния глава мандат на някоя от политическите партии.

Предложението на ДПС е "системните партии" да седнат и да формират кабинет, който да управлява в преходния период до извънредните избори.

Направените от председателя на партията Мустафа Карадайъ предложения обаче не се вписват по никакъв начин в нормите и изискванията на конституцията.

Според Конституцията до края на мандата на настоящия държавен глава остават още два месеца и дотогава именно в неговите правомощия и задължения е формирането на служебно правителство, ако партиите не могат или откажат да съставят кабинет в рамките на съществуващия парламент.

Възможно е желанието на ДПС да е да се изчака встъпването в длъжност на новоизбрания президент. Но това също трудно се вписва в описаните от лидера му варианти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?