ДПС постави серия политически условия за съдебната реформа

Първото искане на Местан е ПФ да бъде изключен от конституционното мнозинство и обсъждането на тръгне наново след местните избори

Сн.: БГНЕС

ДПС постави политически условия срещу подкрепата си за съдебната реформа. След среща с Реформаторския блок в сряда лидерът на движението Лютви Местан повтори искането си конституционните промени, свързани със съдебната власт, да бъдат отложени след местните избори.

"След местните избори съдебната реформа да се реализира като продукт на обща воля на съгласие между системните политически партии", призова той.

Другото му условие е тези промени да бъдат извършени от системни партии, които да формират конституционно мнозинство. Това би означавало Патриотичният фронт (ПФ), считан от ДПС за несистемна политическа сила, да бъде изключен от първоначалните преговори по конституционни промени, а според Местан "после всеки, който иска може да гласува "за".

Лютви Местан постави под въпрос планираното гласуване на конституционните промени до края на този месец. ДПС смятат настоящия проект за компрометиран заради поставеното предварително условие, че съдебната реформа е основание за пълен мандат на сегашното управление.

ДПС ще даде "по-особен знак" чрез гласуване или неучастие в гласуването

Запитан как ще гласуват, ако конституционните промени влязат до края на този месец, Местан отговори: "ДПС няма да гласува против конституционния проект. Възможно е обаче да дадем малко по-особен знак, че сме готови да участваме активно за реализирането на съдебната реформа".

Ако ДПС не гласува с "против" или "въздържал се" ще даде силна заявка, че чрез диалога може да участва активно в реализирането на съдебната реформа, в това число и в нейните конституционни измерения, поясни той. От думите му стана ясно, че по всяка вероятност ДПС няма да участва в гласуването, но при друг подход е възможно да участва в диалога занапред.

Включване на нови закони и пакетно обсъждане на всички

Лидерът на ДПС освен това настоя за пакетен подход – след местните избори да се търси съгласие по всички закони, свързани със съдебната реформа - поправките в конституцията, промените в Закона за съдебната власт, в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. По думите му това не е отлагане или стопиране на реформата: "Убедени сме, че при този подход реформата ще се реализира много по-бързо, защото ще има предварително съгласие по съдържанието на пакета промени. Тогава ще отнеме много по-малко време, защото новият конституционен проект ще е резултат на диалог".

Предложената от Местан рецепта на практика запраща съдебната реформа в неопределеното бъдеще, тъй като до момента подготвени са внесените от екипа на правосъдния министър проекти за конституционни промени и съдебния закон. Спуснатият впоследствие прокурорски приоритет на реформата – за процесуалните закони, все още е само в пожелателна форма и очевидно цели да отклони вниманието и усилията от реформирането на Висшия съдебен съвет. Всичко това купува време за настоящия компрометиран ВСС, който да продължи да кадрува, докато политиците търсят консенсус.

Предложеният от Лютви Местан график предвидливо отчита и периода, в който ще се извърши ротацията в Конституционния съд, като отсега е ясно, че ДПС ще настоява да вкара свой човек в съда срещу подкрепата, която ще даде за реформата.

Лидерът на ДПС не повтори тезата си, че премиерът Бойко Борисов, а не Реформаторският блок, трябва да е "двигател" на реформата. И заяви, че не е поставял подобно условие на преговорния екип на блока. Според него обаче РБ не трябвало да присвояват "авторско право" върху конституционния проект, който по тази причина бил вече компрометиран.

На въпрос дали освен политическите възражения ДПС имат проблем с конкретните текстове в конституционния проект, Местан каза, че и десни анализатори били разделени за необходимостта от свикване на Велико Народно събрание (ВНС). Всъщност повечето конституционалисти, включително поканените от ГЕРБ в парламентарната комисия, отхвърлиха тази необходимост. Местан визира личното мнение, изказано от близкия до ГЕРБ бивш агент на ДС Георги Марков, който обаче не е участвал в официалните дискусии по проекта.

Лидерът на ДПС отбеляза, че ако сега има гласуване на внесения проект за конституционни промени и той бъде отхвърлен, това не означавало неуспех на съдебната реформа. По думите му има достатъчно време до местния вот системните партии, от които той изключи "Патриотичния фронт", да се договорят за съдържанието на реформата.

Предложенията на ДПС са "неприемлив вариант"

След срещата Радан Кънев коментира, че толкова сериозен политически разговор не е водил през живота си и обяви, че диалогът ще продължи. На този етап не са променили позицията си относно конституционните промени, каза той.

Кънев допълни, че поисканото от ДПС пакетно гласуване на законите за съдебната реформа е "неприемлив вариант, прекомерно забавяне".

Той поясни, че двете партии нямат и достатъчно доверие помежду си, за да е сигурно, че ако се изчакат изборите, ще има резултат.

"За нас големият разговор е не дали, а кога България ще има съдебна реформа. Нашата цел остава непроменена - 180 гласа другата седмица", заяви Кънев, въпреки отрицателната позиция на БСП, с които РБ проведе среща миналата седмица. Съпредседателят на блока каза, че предстоят нови разговори и с БСП, и с АБВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?