ДПС праща Пеевски в ЕП, за да види Брюксел истинското му лице и България да си отдъхне

Медийният магнат щял да работи за "дребния земеделец с жена със забрадка и магаренце"

Делян Пеевски и Лютви Местан. Сн. БГНЕС

Българската политика да си отдъхне, а Европа да се срещне със "сатаната и злодея" Пеевски, за да разбере, че той, всъщност не е такъв. Това са само част от мотивите, които лидерът на ДПС Лютви Местан обстоятелствено изложи пред журналисти в четвъртък в защита на кандидатурата на скандалния депутат и медиен магнат Делян Пеевски за евродепутат.

 

Това бе нещо като послеслов към показно организирано събитие за отбрани медии в сряда следобед, когато ръководството на ДПС гласува доверие на неосъществения председател на ДАНС Делян Пеевски и го постави на предизвестеното второ място в евролистата, въпреки ясно изразените критики на европейските партньори към персоната на медийния магнат, считан за олигарх и символ на българското задкулисие. Зле разиграният спектакъл "суверенът го иска" трябваше да покаже, че номинацията е издигната "отдолу", а не е спусната от Сараите на Доган.

 

Местан обясни, че макар Пеевски да не е стъпвал в парламента от юни миналата година, той "няма нито едно записано отсъствие" на заседанията на областната организация на ДПС (тази в Пазарджик – бел.ред.), където "членува", въпреки, че не е партиен член и е т.нар. "гражданска квота".

 

"Ние смятаме, че е полезно вътрешната политика леко да си отдъхне, да се поуспокои, защото, заслужено или не, той (Делян Пеевски - бел. ред.) наистина синтезира върху себе си огромна негативна енергия. Ние бихме искали Европа да види разликата между мита и реалността и тогава да произнесе окончателната си присъда", заяви Местан.

 

Ако не бе гласуван в листата, щяхме да подкопаем либерализма

 

Лидерът на партията каза още, че след като Пеевски е бил номиниран масово от областните структури, партията не е имала избор да не го включи в листата, иначе щяла да подкопае "основите на либерализма и демокрацията".

 

На пресконференцията присъства и депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ, който така и не взе думата, но енергично кимайки с глава подкрепяше всичко, изречено от Местан. Лидерът изтъкна и изказвания вече аргумент, че подреждането на евролистата е вътрешнопартиен въпрос: "Различно е. Когато става дума за важни държавни функции, като тази с председателското място в ДАНС, не можем да не държим сметка дори за публичния образ на един политик. Понякога реален и публичен образ се различават, както в случая с господин Пеевски. И когато става дума за важна, държавна длъжност ние сме длъжни да държим сметка за общественото мнение".


"Искаме да поставим въпроса за това къде свършва реалността и къде започва митът", посочи той. По думите му има силно притеснение от определени среди в България, дори шок, от възможността Европа да се срещне с мита, "със сатаната, със злодея Пеевски", обясни още лидерът на ДПС.

 

"Неговите медии" и недопустимото съчетаване на политика и вестници

 

Местан обори и "мита", че Пеевски и семейството му са медийни монополисти, като сметна, че те държат едва 0.5%, дори и по-малко, от медийния пазар.

 

На няколко пъти бяха задавани реторични въпроси от рода на "Има ли Делян Пеевски телевизия и ако има, коя е тя?". Последваха обяснения за пазарния дял на телевизиите и радиата, но при упорито заобикаляне на въпроса, че Пеевски и банката кредитор на медийната му империя КТБ контролират медийната си собственост чрез подставени лица.

 

"Анормално е един политик, ако е решил да се занимава с политика, да има и медии", сподели мнението си Местан и добави, че това е укоримо и в Европа не се гледа с добро око. Отправих силна препоръка - да се раздели с медиите си, ако иска да продължи политическата си кариера в ДПС, и тя беше чута, заяви още Местан.

 

Преди седмица майката на Пеевски Ирена Кръстева обяви официално, че се разделя с медийния си бизнес и продава "Нова българска медийна група" (издаваща вестниците "Телеграф", "Монитор","Политика" и др.) на регистрирана два дни преди това ирландска фирма.

 

Въпреки, че е известен със разточителните си изложения, Местан сякаш не чу цитата на Делян Пеевски от негово интервю, в което признава, че изпълнявал политически поръчки, като осигурявал "чадър" в медиите си над криминални босове.

 

Мощен гръб, криещ 10-тина олигарси

"Дали цялата тази стратегия за сатанизирането на едно лице, персонализирането на всички недъзи на българската политическа действителност и свеждането им до една персона не е един добре премислен сценарий, удобен, защото когато представят един мощен човек, в това число и физически, като единствено зло? Не ви ли се струва, че широкият му гръб е доста удобен, зад него да се скрият десетина, а може би и повече истински олигарси в България, попита Местан.

"Толкова ли сме наивни всички и може ли така да бъде подценено българското общество, че проблемите в България имат персонален характер и се свеждат до Делян Пеевски?"- продължи той. И добави: "Представете си, че го няма от утре. Взима си багажа, отива да живее в Европа, в България вече няма олигархия, няма задкулисие, България е решила всичките си проблеми с корупцията, всички посланици трескаво пишат писма до своите правителства незабавно да се снеме механизмът за наблюдение и контрол. Има ли наивник, който да вярва в това".

 

Местан обясни, че Пеевски не е участвал в мащабната приватизация в периода 1997-2001 г., попита бил ли е в силова групировка, чисто ли е съдебното му минало, има ли един факт за корупция или нечиста сделка.

 

Той цитира и лидера на местната структура в Пазарджик Юмер Хамза, който така и не разбирал защо гражданите се бунтуват срещу Пеевски. Активът на ДПС поставял "сериозни" и "критични" въпроси, защо Пеевски не е останал начело на ДАНС.

 

"Аз го гледам на заседанията и после пускам телевизионния екран и виждам друго лице като оценка и внушение", споделил Хамза.

 

Реакциите на ЕК срещу Пеевски – от политическия опонент ЕНП

Местан не пожела да отговори на поредица въпроси, свързани с критики на Европейската комисия към страната ни заради самия Пеевски.

 

След като намери за манипулативен въпроса "Как ще си обясни твърденията на председателя на ЕК Барозу, че комисията е била притеснена от назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС" и отказа да отговори на питане защо Европейската комисия в доклада си за нивата на корупция в ЕС твърди, че фигурата на депутатът е "спорна", Местан предприе друга тактика. Той разтълкува официалните реакции на евроинституциите като партиен коментар срещу либералния алианс от ЕНП, тъй като са "конкуренти".

 

Европа при "възрастен земеделец, с жена със забрадка и магаренце"

 

След като посвети почти цялото си време и красноречие да убеждава в качествата на Пеевски, Местан изброи останалите 16 кандидатури на ДПС за ЕП. На първото място ще бъде Филиз Хюсменова, на трето - заместник-министърът на отбраната Неджми Али, а четвърти ще бъде лидерът на младежката партийна организация – Илхан Кючюк. Петото място в листата е за министъра на екологията Искра Михайлова.

 

Основната цел на движението, по думите на неговия лидер, е да "вкара" Европа в малките населени места и да стигне до дребните земеделци. "В годините, в които сме член на ЕС, той не достигна до малкия производител от Родопите, не достигна до малцинствените квартали и малките населени места", каза Местан. И допълни, че задачата на избраните евродепутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, ще бъде да заведат Брюксел при дребният земеделец – "възрастен мъж, с жена си със забрадката и магаренцето, които отиват на своята нива с картофи".

 

Очакванията са ДПС да вкара в ЕП трима евродепутати, колкото има и сега. По-рано в четвъртък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изчисли, че Пеевски ще остане извън Европейския парламент, ако избирателната активност е 60%, защото тогава ДПС ще спечелят само един мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България