ДПС прати в Брюксел дадзибао срещу бТВ

ДПС прати в Брюксел дадзибао срещу бТВ

ДПС сътвори истинско дадзибао срещу бТВ, изпращайки писмо и до европейските институции по повод допуснатия в ефир лапсус от репортер на телевизията, изтълкуван от партията като "откровена лъжа и манипулация" срещу почетния ѝ председател Ахемд Доган.

В четвъртък ДПС поиска и получи публично извинение от телевизията заради репортаж на журналистката Канна Рачева от протеста, искащ оставка на главния прокурор Иван Гешев. В края на репортажа тя казва тя казва, че е пред "сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф", където утре в 9 ч. и 30 мин. ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган". Дискусията във Висшия съдебен съвет беше по искане за процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Грешката на журналистката беше, че вместо името на Гешев, назова това на Доган.

Този гаф бе достатъчен на ДПС, за да раздуе вината на журналистката и на телевизията до абсурдни размери и заключения.

От ДПС обявиха в четвъртък как с "нарастваща тревога наблюдават все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир, и по-специално в бТВ".

В писмото, изпратено да ръководството на телевизията и разпространено до всички медии, се казва, че в емисията новини на бТВ в 19 ч. на 21 октомври "е премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация" и че не биха приели "опити за замитане на този скандален акт "под килима", с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък". От партията настояха за публично извинение от страна на медията, както и на журналистката.

От бТВ определиха случилото се като "неволна, човешка грешка на езика" и поднесоха извиненията си на почетния председател на ДПС, отхвърляйки "всякакви твърдения за преднамереност".

Очевидно това не е било достатъчно, защото в четвъртък вечерта от пресцентъра на ДПС съобщиха, че са информирали за "скандалната "грешка" на журналист от бТВ европейските институции". Като адресати посочиха Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия, еврокомисаря Дидие Рейндерс и множество висши политици в Европейския парламент.

ДПС обяви неволната грешка на репортера за "недопустима неистина", "скандален акт" и "откровена лъжа и манипулация". Следват и тежки обвинения към бТВ, чийто начин на работа е окачествен като "модел на (зло)употреба на уважавана медия за предизборно-политически цели от неуспели политически лидери и техните котерийни партийки".

Според ДПС телевизията "има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган" и че" обслужва партийката" на Христо Иванов. ДПС настоя мениджмънта на бТВ да осъди тази нездравословна фиксация и действия от страна на нейни журналисти.

Това не е първият сигнал на ДПС до Брюксел в сезона на протестите, започнали през юли след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов край морския сарай на Доган и последвалата масова протестна акция на граждани на същото място.

Сезиран от ДПС, председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален защити в пост в Туитър почетния председател на ДПС Ахмед Доган и нарече хората от протестното плажуване в прак "Росенец" "ексремисти", които са атакували Доган и неговата частна собственост.

Позицията на Баален провокира вълна от възмущение под поста му от страна на българи, които я определиха като срамна, обидна, невярна и подвеждаща. Те припомниха, че протестиращите на Росенец не са атакували частна собственост на Доган и плажните ивици са изключителна държавна собственост. Много от хората информираха Баален за генезиса на Доган, миналото му на агент на ДС и признанието му че той е "инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата".

В защита на Доган първоначално се обяви и шефът на групата на АЛДЕ в Европарламента Дачиан Чолош, който обаче след това призна това за грешка и написа:

"Благодаря за всички съобщения относно туита ми за събитията в България. Добре ги разбрах. С допълнителните детайли около ситуацията и след анализ на фактите, наистина се оказва, че не са били отразени добре. Както винаги, върховенството на закона е и ще продължава да бъде моя битка".

Споделяне

Още от България