ДПС предлага държавата да създаде сайт за дарения и да вкара в него 1.1 млн. лв.

По-рано дарители се притесниха, че бюджетът ще финансира съмнителни организации

ДПС предлага държавата да създаде сайт за дарения и да вкара в него 1.1 млн. лв.

ДПС предлага държавата да създаде "сдружение" за дарения, условно наречено "дари.бг", в което българските граждани да даряват, без да се притесняват за разпределението на средствата и прозрачността. Освен това идеята е бюджетът да го финансира като юридическо лице с нестопанска цел с 1.1 млн. лв. през 2021 г.

Това стана ясно от изказване на депутата от партията Йордан Цонев при обсъждането на Бюджет 2021 на второ четене в бюджетната комисия в парламента.

Цонев внесе разяснение по идеята, която излезе на бял свят около обяд в четвъртък, след като сдружението "Български дарителски форум" алармира в официално писмо до Народното събрание, че депутати от ДПС и "Обединени патриоти" предлагат финансиране по съмнителни критерии неправителствени организации през Бюджет 2021.

В писмото се визираше именно "дари.бг", за което дарителската организация посочи, че няма никаква информация в интернет и дори не е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел.

"В проекта не е обосновано никъде кое налага държавата да финансира сдружение "дари.бг", което не е познато в дарителските среди и за което няма никаква допълнителна информация в онлайн пространството. Посоченото сдружение няма интернет сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, в регистъра на Юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) не е налично, като няма информация дали е в процес на регистрация и какви са неговият характер и цел", пише в писмото на БДФ.

"Единствено от наименованието на организацията можем да съдим, че дейността ѝ има общо с дарителство, но не сме запознати с нито една кампания, реализирана от посоченото сдружение. "Български дарителски форум" изразява тревогата си, че се предлага публично финансиране към сдружения без ясна информация за лицата в управителните органи, история, мисия, дейност и правила за разходване на средства", посочва още дарителският форум.

В изказването си пред депутатите Йордан Цонев се извини, че партията не е представила идеята си пред обществеността, поради което тя е разбрана погрешно. Депутатът посочи, че организацията "дари.бг" не съществува, а идеята е тепърва да се създаде. Менда Стоянова от ГЕРБ обаче коментира, че няма как държавата да създаде неправителствена организация и няма да подкрепи предложението в бюджета, но като цяло идеята заслужава внимание, ако се обмисли подходящата юридическа форма.

Цонев каза още, че ще предложи Народното събрание да възложи на Сметната палата да направи одит на всички неправителствени организации, занимаващи се с дарения.

Активността на ДПС във връзка с дарителството вероятно е реакция на скандала около платформата "HelpKarma", при който се появиха индикации за съмнителни финансови операции, свързани с получени дарения за лечение на деца.

Преди години държавата създаде специален Фонд за лечение на деца, който частично се издържаше и от дарения, но заради множеството скандали около дейността му той беше закрит. Дейността му бе прехвърлена към Националната здравноосигурителна каса, но се оказа, че и в този вариант лечението на деца с тежки заболявания не е добре уредено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?