ДПС предлага "коалиционност" и "ефективна отчетност на властта"

Предизборната платформа включва здравна реформа, изграждане на VII блок в "Козлодуй", ограничаване на реката и корупцията

Бившият финансов министър Петър Чобанов, който от гражданска квота на БСП мина в гражданската квота на ДПС, ще е сред новите депутати от ДПС. Сн. БГНЕС

Коалиционното управление като най-подходящо за българските условия, приемственост в политиката на финансова стабилност, умерен протекционизъм на българските стоки, енергийна ефективност, удължаване на живота на V и VI блок на "Козлодуй" и изграждане на VII-ми, демонополизация на Здравната каса, изравняване на възрастта за пенсиониране. Това е заложено в предизборната платформа на Движението за права и свободи (ДПС), която бе публикувана в сряда.

Платформата на ДПС стъпва на либерални основи, не навлиза в детайли, не обещава радикализъм или реваншизъм в нито една сфера. Документът не звучи като предназначен за традиционния електорат на движението и вероятно целта му е да покаже навън, че ДПС е европейска либерална партия и заслужено и в бъдеще трябва да бъде центристки партньор на всяко българско правителство.

В политическата сфера ДПС обещава да работи за "ефективна отчетност на властта". Партията, която присъства във властта близо две десетилетия и е известна с пълната непрозрачност при вземането на решения в секторите и регионите, където нейни хора управляват и чийто депутат Делян Пеевски стана символ на задкулисието след злополучния му избор за шеф на ДАНС, предлага "да се създаде нова форма на своевременен, по-ефективен и пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт". Новото е, че този контрол ще става "без предварителна подготовка представителите на изпълнителната власт", които "веднъж месечно отговарят на актуални въпроси, отправени от народни представители".

"Ние смятаме, че тази нова форма на парламентарен контрол трябва да се превърне в практика в работата и на следващото Народно събрание".

ДПС неотклонно стои на позицията, че "по-полезна за страната е коалиционността като управленски концепт".

Очакванията са ДПС да получи сериозна подкрепа на парламентарните избори и да запази позицията си на трета политическа сила, но въпреки това да не бъде включена в следващо коалиционно правителство. Соченият за победител в изборите лидер на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че няма да се коалира с ДПС. Със сигурност и БСП, ако се наложи да съставя кабинет, няма да прибегна до ДПС, след пагубните последици за социалистите след две съвместни правителства – това на Станишев и последното на Орешарски, което просъществува едва 14 месеца.

В областта на икономиката програмните намерения на ДПС са доста общи, например, "първа задача на следващия управленски мандат е тя (икономиката) да излезе от депресията и да покаже ясни знаци за по-чувствително икономическо оживление".

След това ДПС обещава финансова приемственост, въвеждане на програмно бюджетиране (за което се говори поне от десет години и което уж поетапно се въвежда всяка година). Следват добри пожелания като "повишаване на ефективността на публичните разходи; поддържане на нисък бюджетен дефицит и на ниски равнища на държавния дълг и ДПС е за поемане на нов дълг, но след оценка на влиянието му върху растежа".

Във финансовата сфера движението гарантира запазването на валутния борд до влизането на България в еврозоната. То настоява за засилване на надзора на Централната банка над банковата сфера. Подобни намерения за залегнали в платформите и на другите партии, което изглежда нормална реакция след казуса с КТБ. Важната подробност в случая е, че според мнозина наблюдатели видният представител на ДПС Делян Пеевски впрегна целия държавен механизъм, за да срине четвъртата по големина банка в България, след като влезе в конфликт с мажоритарния ѝ собственик, и успя с активната подкрепа на БНБ.

В реалния сектор ДПС е за "равноправни възможности на малкия и средния бизнес за участие в инвестиционния процес", за редуциране на разрешителните режими и подобряване на бизнес средата, "за ограничаване на административния рекет върху бизнеса и

корупцията в държавната администрация", за "подобряване на контрола и регулацията на участието на офшорни фирми в усвояването на публични разходи". Намерението за контрол над офшорките и ограничаването им в икономическия живот на страната бе шумно прокламирано и дори облечено в закон, внесен от Пеевски и Цонев, но така и остана неработещо. Нещо повече, смята се, че след раздялата си със собственика на КТБ, Пеевски е прехвърлил активи към офшорни фирми.

ДПС вкарва в програмата си и протекционистични мерки, като "стимулиране потреблението на български стоки и подпомагане на фирмите износителки на българска продукция", но не влиза в подробности как ще осъществи това стимулиране, без да влезе в колизия с отворения европейски пазар.

В енергетиката, където ДПС има определени интереси, то залага "три неотложни цели": "повишаване на енергийната ефективност, намаляване на енергийната интензивност на българската икономика и извеждане на надеждни и сигурни аналитични оценки за потребностите на България от електроенергия за достатъчно дълъг период от време".

В краткосрочен план движението предвижда да осигури достъп на всички граждани до електроенергия, включително и чрез системата за енергийно подпомагане.

ДПС е за удължаване на срока за експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй“ и за изграждане на VII блок, каквото акционерно споразумение бе подписано в края на кабинета "Орешарски" с американската компания "Уестингхаус". В платформата няма и дума за АЕЦ "Белене", което е в съответствие с поведението му през годините на сдържаност към проекта. За "Южен поток" лаконично е записано, че изграждането му "е възможно само при тотално съответствие със законодателството на ЕС".

В социалната област движението залага принципите, нееднократно обявявани от министъра на труда в кабинета "Орешарски" Хасан Адемов, а именно плавно вдигане на възрастта за пенсиониране, осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило, изравняване на пенсионните години за мъжете и жените.

В частта за здравеопазването ДПС е предвидило да се създадат алтернативни здравни каси и да се въведе събиране на здравни вноски и от служителите, за които досега те се плащат от държавата, непопулярна мярка, която никое правителство от това на НДСВ насам не смее да въведе, въпреки тежестта ѝ върху държавния бюджет.

Интересно обещание дава ДПС - да участва във финализирането на процедурата по избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС, след като два пъти досега активно допринася за провалянето на този избор в последната година и половина. То се обявява за приемане на нов Наказателен кодекс, чийто проект замръзна преди една година на вратите на Министерския съвет, където си и остана.

В областта на националната сигурност, в чиито органи движението винаги е имало активно присъствие, то се обявява за приемане на рамков закон за националната сигурност, който "да регламентира взаимодействието между цивилното и военното разузнаване, службите за сигурност, армията и местната власт". Проект на такъв рамков закон бе изготвен от МВР в предишното правителство, но така си остана само проект, силно оспорен от опозицията тогава в лицето на ГЕРБ.

Споделяне

Още от Избори 2014