ДПС предлага отпадане на задължителния вот и феномена 15/15

ДПС предлага отпадане на задължителния вот и феномена 15/15

Движението за права и свободи внесе поправки в Изборния кодекс, с които да отпадне и без това безсмисления текст за задължителното гласуване, да се облекчи вота в чужбина и да се премахне възможността за депутати да бъдат избирани кандидати, чийто номер в подредбата на листата съвпада с номера на партията в изборите. Последното предложение е възможно да намери по-широка подкрепа, тъй като и ГЕРБ, и БСП са потърпевши от грешки на избирателите, които и до днес се объркват с квадратчето, предвидено за преференциално гласуване.

Става въпрос за кандидатите в пропорционалните листи, чийто номер в партийната подредба съвпада с този на самата формация и избирателите по инерция зачеркват числото навсякъде, където го видят в бюлетината. По този начин кандидатът събира достатъчно преференциален вот, който го изстрелва напред в листата и го вкарва в Народното събрание или в общински съвет за сметка на поставените на по-предните места кандидати. По този начин например лидерът на БСП Сергей Станишев беше изместен от никому неизвестния по онова време кандидат Момчил Неков в изборите за Европейски парламент през 2014 година, тъй като Неков бе на 15 място в листата на БСП, която след жребия на ЦИК бе номер 15.

Феноменът продължи да се повтаря и на следващи избори при почти всички партии, но най-големи разправии имаше в ДПС, което се слави с нетърпимост към кадрите си, които не зачитат волята на партийното ръководство.

ДПС предлага жребият за номерата на партиите да се тегли непосредствено след регистрацията им и преди внасянето на самите листи. Така всяка партия ще може да реши дали да впише кандидат и под съответния номер в листата или да го остави празен, за да не стават грешки.

Движението се закани да внесе такава поправка това след казуса "Исаев" възникнал на предсрочния вот през март. Заради съвпадение на номера на бюлетината и номера, под който Ангел Исаев бе вписан в листата на партията, той стана депутат от Бургас. ДПС го накара да се оттегли доброволно, той отказа и бе изключен от парламентарната група. Сега Исаев е независим депутат и гласува с управляващите, докато групата на ДПС е с човек по-малко. Скандалът се разрасна дотам, че дългогодишният депутат от движението Камен Костадинов, който бе водач на листата в Бургас, пое политическа отговорност за случилото се като напусна Народното събрание.

С поправките в Изборния кодекс ДПС предлага още да се премахне и задължителното гласуване, тъй като е противоконституционно, както и съпътстващото го квадратче "Не подкрепям никого“. В момента по закон вотът в България е задължителен, но само на думи, тъй като Конституционният съд отмени въвеждането на санкция за негласуване и практически задължителен вот няма.

ДПС предлага още да се върнат старите по-свободни правила за формиране на секции в чужбина и да отпадне таванът от 35 секции за страни извън ЕС.

Това няма как да се случи, при положение, че "Обединените патриоти", по чието настояване се въведоха ограниченията, са в управлението и планират допълнително затягане на възможността за гласуване в чужбина и по-специално в Турция. Социалистите също вероятно се противопоставят на ДПС, като се има предвид, че президентът Румен Радев по-рано се обяви за практическа забрана на вота в чужбина, както предвиждаше злополучният проект на служебното правителство.

ДПС внася и старото си искане да се допусне предизборната кампания да се води на език, различен от българския, но при осигурен превод. Всички подобни предложения на ДПС през годините са били отхвърляни, така най-вероятно ще стане и сега.

Споделяне

Още от България