В името на "евроатлантизма"

ДПС предложи на Борисов безусловна подкрепа без коалиция

Движението ще е "ярка, ясна и силна" опозиция на правителство с участието на "крайни националисти"

Лютви Местан, сн. БГНЕС

ДПС без условия, без участие във властта дава подкрепа за еднопартиен кабинет на малцинството, каза в понеделник лидерът на партията Лютви Местан. Изявлението му дойде ден преди първата по резултат формация ГЕРБ да проведе преговори с движението за евентуална коалиция.

Въпреки насрочените преговори се очаква те да бъдат фиктивни, тъй като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко пъти в последните дни заяви, че коалиция с ДПС е невъзможна, а от БСП ще се търси само подкрепа в парламента. В петък той подчерта, че целта е да се сформира коалиция с ясно споделена отговорност и споразумение. Затова нямало да приеме подкрепа, без партньорите му да получат участие в изпълнителната власт.

На пресконференцията днес Лютви Местан каза, че има два лоши за страната сценария - нови избори или да се създаде безпринципна коалиция. Според него втората хипотеза е по-тревожна, защото ще се направи антиевропейски и антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти като "Патриотичен фронт". ДПС ще е ярка, ясна и силна опозиция на такова управление, каза лидерът на партията.

"Този сценарий е по-опасен от нови избори", подчерта председателят на формацията. По думите му Бойко Борисов има уникалния шанс да избегне този сценарий и да припознае ролята на обединител на нацията.

Местан беше категоричен, че не може от движението да бъдат представяни като "просяци на власт".

"ДПС не иска власт, ДПС носи съзнание за риска, пред който е изправена страната, ако се върви към нови избори. Това означава колапс на икономиката, много тежка цена, особено с това служебно правителство, с този служебен премиер“, подчерта той.

"Какво нормално има в съюз между партии членки на ЕНП и политическа сила, която след изборите заявява "Европа да си гледа работата“, попита Местан, като визира Патриотичния фронт.

Според лидера на ДПС за целта трябва да се изпълнят две условия. Първото е движението да бъде сатинизирано, а второто е – да се представи образът на Патриотичния фронт като нещо по-добро от "Атака“. И двете задачи са неизпълними, номерът няма да мине, категоричен беше той.

Местан повтори тезата си от преди няколко дни, че ДПС е готово да даде не 100, а 300 дни толеранс на еднопартийно правителство на малцинството, с ясна евроатлантическа програма.

Коментирайки създалата се ситуация, той обясни, че партията му може без властта, но никой не може да я изолира от политическия процес. Това е и причината партията да участва на утрешните консултации с ГЕРБ, въпреки че от партията на Борисов неведнъж обявиха, че не искат тяхната подкрепа.

Лютви Места отбеляза, че с тази си позиция ДПС ще бъде гарант на парламентарната демокрация и цивилизационния избор на България.

Споделяне

Още по темата

Още от България