ДПС представи евролистата си без "утвърдения политик" Пеевски

ДПС представи евролистата си без "утвърдения политик" Пеевски

Движението за права и свободи (ДПС) представи официално евролистата си в отсъствието на втория в листата – медийният магнат Делян Пеевски.

Всички кандидати начело с председателя на партията Мустафа Карадайъ, който е водач на листата, се изправиха пред събралите се. Всеки от тях каза на колко години е и с какво се занимава.

В рамките на продължилото около час събитие никой не даде обяснение за отсъттвието на Пеевски. Вместо сам да се представи, тази задача беше поверена на водещите. Te определиха Пеевски, който не стъпва в парламента, като "утвърден политик и авторитет сред избирателите на ДПС". Споменаването на името му беше посрещнато с бурни аплодисменти в залата.

Ще стане ли Пеевски евродепутат този път?

По неофициална информация Пеевски поне засега няма намерение доброволно да се отказва от мястото си в европарламента. Лидерът на партията обаче ще се оттегли след изборите, така че Пеевски на практика ще стане първи.

Той е кандидат за евродепутат не за първи път. През 2014 година отново беше на второ място, но се отказа и така в Европейския парламент влезе Искра Михайлова, която по онова време беше екоминистър.

Според информация на Mediapool преди 5 години Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), към който ДПС принадлежи, не е одобрил идеята Пеевски да влезе в европарламента. Тогава изборите бяха по-малко от година след избирането му за шеф на ДАНС и оттеглянето му от поста заради многохилядните протести.

Сега също имало индикации, че АЛДЕ не иска Пеевски за евродепутат. Миналата седмица в годишния доклад на "Репортери без граници" той беше определен като "най-яркото въплъщение" на "съюзяването между медии, политици и олигарси в България".

"Ние залагаме на младите"

Листата на ДПС била "най-младата, най-добрата и най-печелившата", затова и от партията избрали фразата "Ние залагаме на младите“ за техен слоган за предстоящите избори.

"Те знаят и могат, те са отговорни и активни политици не само в партията. Те могат да реформират Европейския съюз. Те са това, което националистите и популистите никога не могат да бъдат. Те са и експерти, и дипломати, и политици, и основни носители на европейските ценности. Те ще бъдат основни двигатели на възраждането на основополагащите идеи и ценности на ЕС. Ние залагаме на младите", каза Карадайъ.

По думите му "младежкото е вградено в темелите на ДПС", а този модел бил наложен от почетния председател партията Ахмед Доган.

"В младежка възраст той въстава срещу тоталитарната власт и създава младежка организация. По-късно, в зората на демокрацията, пак в младежка възраст създава ДПС", разказа Карадайъ.
Листата щяла да гарантира победа на ДПС на евроизборите, заяви лидерът на партията. 

След Карадайъ и Пеевски в листата на ДПС са настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Пета е зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Атидже Алиева-Вели, шеста е Севим Мусак, а след тях се нареждат Станислав Анастасов, Сюлейман Сюлейман, Антоанета Асенова, Гюлфие Арнаудова, Петър Чобанов, Сюзан Мехмедова, Синан Пехливанов, Танер Кабилов, Сунай Якуб, Ертен Анисова и Цветан Енчев.

На представянето на листата присъстваше и певецът Орхан Мурад, който по идея на Доган получи подарък от ДПС – смарт устройство за незрящи. Мурад благодари за подаръка и добави, че "господин Доган обича да изненадва приятелите си". 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019