ДПС предупреди за зреещи протести на тютюнопроизводители

ДПС предупреди за зреещи протести на тютюнопроизводители

Зрее много сериозно притеснение сред тютюнопроизводителите, зреят протести заради законови поправки, които изискват от тях ежегодно да се регистрират дейността си и сключените договори за изкупуване на продукцията им. Това обяви народният представител от ДПС и заместник-председател на Народното събрание Алиосман Имамов пред журналисти в парламента сред среща на групата с тютюнопроизводители.

Според партията, в чийто електорат влизат тютюнопроизводителите, трябва да се изтеглят за допълнително обсъждане с браншовите организации предстоящи за разглеждане на второ четене идната седмица поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Имамов обяви, че тези корекции ще създадат много проблеми в сектора, който и без това в момента е под напрежение заради изкупната кампания.

Правим всичко възможно тези протести да не се случат и очакваме реакции от ГЕРБ законът да бъде адекватен на проблемите в бранша, каза Имамов.

Той посочи като проблем това, че се изисква въпросната регистрация на тютюнопроизводителите до 31 март. Искането на ДПС било сроковете да бъдат определени в наредба.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Ферихан Ахмедова посочи, че в момента тютюнопроизводителите са в паника заради изключително ниските изкупни цени и предвижданите регистрации и задължения тютюнопроизводителите да регистрират обработваните площи до 28 февруари само ще нагнетят напрежението.

Според председателя на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов проблемите в бранша идват от "нереалния закон". Молим за диалог, не сме тръгнали веднага на протести, възпираме тютюнопроизводителите, които са недоволни от това, че кампанията всяка година има проблеми, посочи той.

От бранша искат да бъде заложено задължително начало и край на изкупната кампания, реален срок за сключване на договори, фиксирана дата - 15 февруари, за раздаване на семената. Искат още да има колективен договор между фирмите и сдруженията, с участие на представители на тютюнопроизводителите и на земеделското министерство. Настояваме много т. нар. неплатимо, което е над 5, 10, 15 процента, да не бъде повече от три процента, каза Мименов. Той даде за пример Гърция, където термин "неплатимо" нямало.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?