ДПС препъва и БСП за продажбата на “Булгартабак”

ДПС препъва и БСП за продажбата на “Булгартабак”

Приватизацията на целия “Булгартабак холдинг” остава за догодина. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в четвъртък след заседание на кабинета, който отложи изваждането на тютюневата компания от списъка с държавните предприятия, важни за националната сигурност и за които се изисква одобрена от парламента стратегия за приватизацията им.

Това трябваше да стане с промяна в Закона за приватизацията.

Отлагането е за следващата седмица, надявам се заради процедурни и информационни проблеми, а не заради промяна на политическата позиция, защото ако това е така, то носи след себе си съответната политическа отговорност.

Изваждането на “Булгартабак холдинг” от този списък цели завършване на приватизационната процедура в компанията, обясни министърът.

В момента тютюневата компания е обявила конкурси за продажбата на дяловете си в преработвателните дружества в Смолян и Кърджали, а за участието в “Гоце Делчев-БТ” ще се проведе аукцион на фондовата борса в средата на май.

Чисто документално погледнато тези процедури са в нарушение на стратегията за приватизация на БТ, ободрена от парламента през 2003 г. и все още действаща. Според нея трябва да има пакетиране на дружествата от холдинга.

За продажбата на цигарените фабрики в София, Благоевград, Стара Загора и Пловдив консултантът на “Булгартабак” има ангажимент да изготви варианти. Още в началото на годината Овчаров коментира като възможни стъпки отмяната на стратегията за приватизация и изваждането на холдинга от ограничителния списък. Тогава той прогнозира, че БТ ще бъде продадена до средата на 2007 г.

Според неофициална информация ДПС са препънали решението за премахване на приватизационните ограничения.

Партията на Доган не харесала намеренията на Овчаров да продава холдинга на борсата.

Официално министърът на земеделието и горите Нихат Кабил коментира, че трябва да се спазват съгласувателните процедури между министерствата преди да се вземе решението за “Булгартабак“.

ДПС провали приватизацията на холдинга при предишното правителство, което стана причина от постовете си да хвръкнат вицепремиер и шеф на парламента от НДСВ и да се стигне до трайно враждебни отношения между двете партии в тогавашната коалиция. Според повечето коментатори последователната позиция на ДПС срещу приватизацията на “Булгартабак” е заради “обръчите от фирми” на Доган, които печелят от все по-затъващия и губещ перспективи държавен холдинг.

В четвъртък Овчаров призна, че през последните месеци пазарната конюнктура не е особено добра за “Булгартабак”, макар че напоследък се наблюдавало известно оживление. Той каза, че не знае догодина какво ще е състоянието на дружеството.

Под натиска на “Бритиш Американ табако”, която в началото на годината регистрира марката си “Вайсрой” на цена от 2 лв., “Пал Мал” – за 2.70 лв.,и “Кент” – 3.20 лв., БТ бе принудена да поевтини в края на февруари и основната част от своите марки. “Виктори” запази цената си, тъй като там нямало промяна в продажбите.

Възможно е обаче компанията да бъде принудена отново да промени цените, след като и гигантът “Галахар” атакува пазара, вкарвайки цигари “Ронсън” за 2 лв. и три разновидности на LD за 1.80 лв. “Скандинавиън табако”  пък вкарва кутия от 40 къса “Рокетс” за 3.80 лв.

Овчаров допълни, че работната група, която преразглежда състоянието на предприятията от забранителния списък, ще приключи работата си до края на май. Това означава, че през юни ще готвим промените в Закона за приватизация и преди есенната сесия те няма как да влязат за одобрение,  коментира министърът на икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?