ДПС препира за бързо обявяване на вида на общата бюлетина

Явно притеснени, че електоратът им няма да може да получи своевременни инструкции как да гласува на парламентарния вот на 25 юни, ДПС направи поредния опит да смекчи "удара" от приетата от парламента интегрална бюлетина.

Депутатът от ДПС Ремзи Осман внесе в четвъртък поправки в Закона за избор на народен представител, с които съществено се скъсява срока за огласяване на вида на общата бюлетина.

Според проекта, ЦИК трябва да утвърди техническият образец на интегралната бюлетината най-късно на 9 май, тоест 46 дни преди изборния ден, а жребият за номерата, под които ще се подредят формациите в бюлетината, да бъде теглен не по-късно от 27 май (28 дни преди парламентарния вот на 25 юни).

Сегашния вариант на закона гласи, че ЦИК може да обяви вида на общата бюлетина до 27 май, т.е. не по-късно от 28 дни преди гласуването. Предвидено е жребият да бъде теглен най-късно до 30 май.

Пред mediapool Осман заяви, че очаква парламентът да обсъди предложенията му още на първото си заседание във вторник, макар че не са минали през водещата правна комисия.

Хората на Доган настояват още и за еднаква дължина на бюлетината във всички региони на страната – тоест и за запазване на мястото на партиите кандидатки, независимо от това дали дадена формация ще участва в един регион, а в друг няма да се състезава. "Няма проблем, ако партията се е отказала от участие в даден регион, да се остави празно поле на нейното място в бюлетината," мотивира се Осман.

Осман не зачете аргумента на членовете на ЦИК, че преди да се определи формата на бюлетината, първо е необходимо да стане ясно колко партии ще се регистрират за участие в изборите, за да се съобрази с това дължината и съответно вида на бюлетината. "Няма връзка вида на бюлетината, регистрацията на партиите и това, колко точно партии ще се явят. ЦИК се опитват да тълкуват закона по свой начин," отсече народният представител.

"Като се има предвид, че за първи път в навечерието на изборите се въвеждат нови правила, е необходимо всички български граждани своевременно да се запознаят с тях. Действащите текстове от закона позволяват това да стане в последния момент, което допълнително ще затрудни гражданите," сочи в мотивите си за промени депутатът от ДПС., който смята, че "посочените срокове в законопроекта ще улеснят избирателите и ще допринесат за провеждането на демократични избори".

Успоредно, свои предложения за поправки в току що приетия и обнародван закон внесоха и депутати от Новото време. Те предвиждат да се увеличи броя на членовете на районните избирателни комисии с по двама души. Целта е да се гарантира представителство на всички парламентарни сили, се казва в мотивите на нововремци, които са една от групите в Народното събрание, образувани вследствие на отцепване от друга формация.

Новото време предлага и нова дефиниция на "парламентарно представена сила" - партии и коалиции, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители, за да образуват такава.

Споделяне

Още от България