ДПС прибягва до Филчев за натиск спрямо царя?

ДПС прибягва до Филчев за натиск спрямо царя?

Единствено главният прокурор Никола Филчев може да помогне на Движението за права и свободи да атакува пред Конституционния съд (КС) приетите от останалите парламентарни сили поправки в изборните закони.

Ахмед Доган, който безуспешно се съпротивляваше срещу въвеждането на обща бяла бюлетина за изборите, остана в изолация. В петък ДПС излезе с декларация срещу законодателните промени и заплаши да сезира КС, но няма шанс да събере необходимите 48 депутатски подписа, които да внесат подписката.

Хората на Доган оспорват въвеждането на интегралната бюлетина, задължението за финансов депозит и 5-те хиляди подписа за участие на политическите формации на вота. Според ДПС промените са прибързани, ще затруднят избирателите и ще доведат до много недействителни гласове.

Според негласни коментари обаче интегралната бюлетина ще намали изборния резултат на Доган, който и без това чувства разколебаване на електората си заради разцеплението в мюсюлманското вериозповедание, враждебното отношение на изселническата общност и активизирането на алтернативни формации на етническите турци.

Това е една от причините Доган да настоява за обща листа с НДСВ.

Очакванията са президентът да пусне закона

Единствените сигурни народни представители, които са готови да положат подписа си за сезиране на КС, са 20-те депутати на Ахмед Доган. Дори 13-те нововремци, обичайно на едно мнение с ДПС, този път не влизат в сметките. Лидерът им Борислав Цеков съобщи за Mediapool, че групата не смята поправките за противоконституционни и няма намерение да сезира КС.

От БСП, които също имаха доста резерви по приетите текстове, също не намират резон да атакуват поправките. Бившият конституционен съдия Любен Корнезов от БСП беше категоричен, че обвиненията на ДПС, че интегралната бюлетина ограничава правото на пряк вот, са безпочвени. Приетият финансов депозит за участие в изборите също не нарушава плурализма в политиката, смята Корнезов.

От ръководството на ДПС оправдаха бавенето на решението си за КС с очакваната реакция на президента. Според бившите му съпартийци от БСП обаче, Георги Първанов категорично няма да наложи вето и ще издаде указ за обнародване, особено след като основното му искане финансовият праг да бъде намален беше удовлетворено. Следващата седмица държавният глава ще излезе с официално изявление, в което ще изтъкне, че така приетите промени в Закона за избор на народени представители не са съвършени, но вето няма да бъде наложено, тъй като това ще блокира предстоящите избори, прогнозираха социалисти.

КС не би могъл да попречи на провеждане на изборите по новия закон

Като се вземе предвид очевадният факт, че кабинетът няма да тръгне срещу поправки, внесени от мнозинството на НДСВ и че Върховният съд няма да се заеме с подобно начинание, остава единствената опция, а именно ДПС да се обърне към главния прокурор - последният, който има правомощието да сезира КС. Този ход става напълно реален предвид всеизвестните близки отношения между Филчев и Доган, смятат депутати.

Сезирането обаче не спира действието на закона, т.е. съдът няма да попречи на провеждането на изборите през юни с обща интегрална бюлетина, срещу задължителния финансов ценз и 5 хиляди подписа.

Решението на КС ще бъде "правилното", коментираха иронично от левицата, които имат стабилни връзки в този орган.

Остава все пак и възможността, макар и теоретична, резултатите от вота да бъдат обявени за недействителни, в случай, че впоследствие КС обяви поправките в избирателните закони за противоконституционни, което обаче е малко вероятно.

Възможно е Филчев да притисне царя за общи листи с Доган

В същото време депутати смятат, че Доган едва ли ще потърси услугите на главния прокурор за промените в избирателния закон, но не е изключено да го използва за натиск спрямо правителството с цел Симеон Сакскобургготски склони на общи листи.

ДПС и Новото време са сигурна политическа опра на Филчев и тяхното участие в следващото управление е от взаимен интерес. Към момента притесненията на Доган не са, че ще остане извън парламента, а че ще се окаже излишен в една бъдеща коалиция от БСП и НДСВ, която ще разполага с достатъчно широко парламентарно мнозинство и няма да има нужда от “балансьор”.

Ще чакаме решение на НДСВ за коалиция още 10-15 дни, съобщи в петък лидерът на ДПС Ахмед Доган, който явно се е примирил с отказа на Симеон Сакскобургготски и обмисля съвместно участие на изборите само с Новото време.

Симеон не отиде на либералния форум, приветства Доган чрез Н. Василев

Доган отново повтори, че ДПС нямало страх да се яви самостоятелно на изборите, за това обаче настоявали европейските либерали. В петък той заедно с тримата министри на ДПС и повечето си депутати участва в семинар за съвременната демокрация от либерален тип, където специален гост беше председателят на Европейската либерално-демократическа и реформистка партия Вернер Хойер.

Премиерът Сакскобургготски обаче не присъства на форума, нито се срещна с високия гост, въпреки че партията му стана член на Либералния интернационал преди две години с протекциите на ДПС. За сметка на това вицепремиерът Николай Василев прочете приветствие, отправено лично към Ахмед Доган, в което премиерът благодари на коалиционния си партньор за разпространението на либералните идеи.

Следващо управление на Либералния алианс е малко вероятно

Доган смята, че следващо управление на Либералния алианс (НДСВ, ДПС, Новото време) е малко вероятно и то само на теория, тъй като БСП продължава да е най-вероятният победител на изборите. Изтъквайки аргументите за явяването на Либералния алианс с общи листи, преди две седмици Доган каза, че така ще вкарат повече депутати и има по-голям шанс да спрат БСП от властта.

В петък той не изключи “малка предизборна коалиция” само с Новото време, като обясни, че в момента проучвали силните и слабите страни на идеята.

Според Доган предизборното споразумение с хората на Емил Кошлуков е възможно да допуска свобода на следизборното коалиране, тъй като Новото време би се противопоставило на евентуално съвместно управление с БСП. Според Доган, обаче, партията му не бива да си затваря никакви врати, тъй като “в политиката винаги трябва да има открехната вратичка”.

В лекцията си на либералния семинар Вернер Хойер обяви, че Либералният алианс в България има шанс да продължи “изключително успешното управление” на страната, а въпрос на партийна организация било дали трите формации да се коалират преди или след изборите.

Зам. председателят на НДСВ Даниел Вълчев, който присъства на семинара, отново повтори публичния аргумент, с който отказват общи листи на Доган: самостоятелното им явяване на вота увеличавало шанса за либерално управление след това.

На този етап позицията на НДСВ, че ще се яви само на изборите, остава непроменена, каза Вълчев в отговор на въпрос.

Това е автономно решение на НДСВ, но не знам дали е окончателно, коментира Емил Кошлуков.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?