ДПС притисна НДСВ да прекрати сделката за Булгартабак

След месеци подмолни действия срещу приватизацията на Булгартабак, във вторник съуправляващото ДПС официално се опита да спре процедурата, първоначално одобрена от движението. Хората на Доган признаха, че предприемат директната атака, за да предотвратят очакваното до дни сключване на сделката за цигарените фабрики с единствения кандидат "Бритиш Америкън тобако" (БАТ).

Въпреки няколкото сигнала през последните седмици, в НДСВ останаха изненадани от публичната атака на партньора им. Управляващите, които политически не могат да позволят срив на коалицията броени месеци преди изборите, ще разчитат на директния диалог между Симеон и Доган. Част от царистите се надяват, че това е поредното изнудване на Доган, за да получи нещо друго.

Публичната изява на ДПС бе предшествана от раздухан от БСП контрабанден скандал около една от продаваните фабрики, преминал в пряка атака срещу вицепремиера Лидия Шулева, която успя да прокара стратегията за раздържавяване на "Булгартабак холдинг" на части . В акцията днес се включи и пряко подчинената на Филчев Върховна касационна прокуратура, като обяви, че е взела на пряк отчет делото срещу "Благоевград БТ" и разпространи подробности по разследването, което още не е приключило.

ДПС, което през всички изминали години оказваше пряка или индиректна съпротива срещу раздържавяването на тютюневия холдинг, лансира и несъстоятелната идея, че ако приватизацията на цигарените фабрики веднага се прекрати и тутакси се обяви нова процедура, тя може да завърши с подписани сделки до края на мандата на сегашния кабинет. Дори и формално обаче процедурата не може да се побере в оставащите 5 месеца до края на юни.

ДПС инициира и връщане на старите акцизи за цигарите

ДПС ще инициира и промяна в Закона за акцизите, която да отмени новите акцизи върху цигарите, влезли в сила от 1 януари 2005 г., съобщи във вторник Лютви Местан. При обсъждането на Закона за бюджета за 2005 г., в преходните и заключителните му разпоредби бе записано, че ако до края на януари т.г. няма сделка за Булгартабак, промяната в акцизите на цигарите ще бъде отменена.

От движението обявиха още, че държавата трябва да търси по-стратегически купувач от БАТ, която е втората в света мултинационална компания в бранша.

Според източници от Булгартабак, запознати с параметрите на сделката, ако НДСВ отстъпи на натиска на коалиционния си партньор, правителството ще изпусне над 200 млн.евро, които единственият кандидат за българските цигарени фабрики предлага за "София БТ", "Благоевград БТ" и "Пловдив БТ".

ДПС отново използва тютюнопроизводителите като основен коз

От ДПС обявиха решението си на извънредно свикан брифинг в парламента, след тричасово заседание на ръководството на движението и парламентарната група.

Оказа се, че само с 2.03 часа преднина пред журналистите, за решението на ДПС е уведомен и коалиционния партньор НДСВ. Това е станало чрез телефонен разговор с вицепремиерa Пламен Панайотов.

Хората на Доган отказаха да посочат конкретните си възражения към офертата на БАТ с аргумента, че информацията е конфиденциална.

Заместникът на Доган Лютви Местан заяви, че ДПС не приема параметрите на сегашната сделка, тъй като не отговарят на националните интереси. А те са интересите на тютюнопроизводителите, добави Местан.

На репликата, че в българските цигари почти няма тютюн, произвеждан от родните производители и че едва 25% от тютюна у нас се изкупува от целия холдинг Булгартабак, депутатът Алиосман Имамов поправи процента на 35 на сто. И той обаче избегна отговора каква роля отрежда ДПС на цигарените фабрики и дали става въпрос за тютюнопроизводителите или за дистрибуторите на цигари.

ДПС не намира убедителни доказателства, че стратегията за приватизация на цигарените фабрики по схемата 1+1+1 отговаря на българския национален интерес, заяви още Местан. При тази схема има опасност държавният монопол да се замени с частен, смятат от движението.

Оттам обявиха още, че при офертата на БАТ за тях стои въпроса дали в България би имало производство на цигари и дали всъщност не се продава България като пазар. По думите на Алиосман Имамов, кандидат-купувачът не гарантира запазването и разширяването на пазарите на холдинга.

БАТ предлага да превърне България в център за производство за Югоизточна Европа

Много съм изненадана от позицията на ДПС, коментира вицепремиерът Лидия Шулева, макар че наблегна на правото им да изразят мнението си по сделката. Тя пристигна спешно на заседанието на парламентарната група на НДСВ, за да уведоми депутатите за сделката.

Шулева подчерта, че целият Надзорен съвет на "Булгартабак холдинг", включително представителят на ДПС Мехмед Дикме, е работил в пълен синхрон по преговорите с кандидат-купувача, приключили в средата на декември м.г. Всички решения са вземани с пълно единодушие, не е имало разногласия, твърди Шулева.

Тя подчерта и че вече месец и половина след края на преговорите, от ДПС не са изразявали никакви претенции по параметрите на сделката.

Според Шулева, преговорният екип е постигнал най-добрите възможни параметри, които отговарят на националните интереси. Запитана как ще коментира упреците на ДПС в точно обратното, вицепремиерът съобщи, че едно от предложенията в офертата на БАТ е да превърнат трите цигарени фабрики в София, Благоевград и Пловдив в център за производство на цигари за цяла Югоизточна Европа, а не само за България.

Оттук нататък решението за сделката е политическо, каза още Шулева с допълнението, че остава много малко време за финализиране на процедурата.

По думите ѝ, решението трябва да се вземе с консенсус между НДСВ и ДПС. Тя обаче не отговори на въпроса предрешено ли е развалянето на сделката, ако Симеон и Доган не се споразумеят.

Петканов удари рамо на БСП

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов също коментира във вторник, че по негово мнение има данни за престъпление с износа на цигари на "Булгартабак". Както зам.шефът на БСП, така и Петканов заяви, че сигналът за аферата е подаден в средата на миналата година от шефа на Булгартабак Георги Костов. НСБОП работи много сериозно и по моя преценка има нарушения и данни за извършено престъпление, каза Петканов. Това е въпрос на доказване, коментира министърът на въпрос защо ако Костов е подал сигнала, сега говори друго.

БСП - партньор на Доган в атаката срещу сделката

Депутатите на Доган на няколко пъти отрекоха връзка между решението им да оттеглят подкрепата си за сделката и раздухания от БСП скандал с фабриката в Благоевград. Социалистите обаче хвърлиха "бомбата"а само преди дни, а днес, успоредно с ДПС преминаха в директна атака срещу вицепремиера Лидия Шулева, посочена и от движението на Доган, че не дава информация по сделката.

От "Позитано 20" обвиниха Шулева, че още през април м.г. е била информирана за скандала с "Благоевград БТ" и не само че не е предприела нищо, но се опитала да го потули. Според заместник председателят на социалистите Румен Овчаров, под натиска на вицепремиера разследването на контрабандния според БСП износ на цигари "Бахман" било възложено на неопитна следователка от благоевградското окръжно следствие и едва този уикенд е прехвърлено от Върховната касационна прокуратура на Националната следствена служба.

От обясненията на Овчаров не стана ясно какво е правил през това време наблюдаващия разследването прокурор.

Румен Овчаров заяви още, че сигналът до НСБОП за злоупотребите в "Благоевград БТ" е подаден лично от изпълнителния директор на тютюневия холдинг Георги Костов. Източници от антимафиотите категорично отрекоха Костов да е информаторът им, а самият той през последните дни непрекъснато обяснява, че става въпрос не за контрабанда, а за търговски спор за марка.

Ръководството на БСП показа на медиите всички документи, с които разполага по случая, както и кореспонденция на представители на Булгартабак холдинг с иранския тютюнев монопол.

Овчаров обяви, че Шулева и колегите ѝ от Надзора на БТ Милен Велчев, Пламен Панайотов и Мехмед Дикме носят политическата отговорност за скандала и трябва да дадат отговор дали контрабандата е официална политика на НДСВ.

В кратък коментар, разпространен чрез пресцентъра, Шулева заявява, че изявленията на БСП за така наречената "цигарена афера" не почиват на обективни факти и взаимно си противоречат. В момента БСП се опитва всячески да превърне в сензация висящ съдебен спор, свързан с права на интелектуалната собственост. Обвиненията в контрабанда са не просто неуместни, но и представляват злоупотреба с фактите, заявява Шулева.

Според нея, социалистите залагат на съчинени скандали като средство за спиране на приватизацията на Булгартабак.

В края на миналата година, в специална позиция за приватизацията в България ръководството на Социалистическата партия оповести виждането си, че "Булгартабак холдинг" трябва да остане държавен поне до влизането на България в ЕС през 2007 г., а след това "трябва да се помисли" дали да се продава и как.

Филчев също се включи в играта

Също във вторник пресцентърът на Върховната касационна прокуратура обяви, че отделът ѝ за борба с организираната престъпност е взел на специален отчет разследването срещу цигарената фабрика Благоевград БТ във връзка с цигарите "Бахман".

Делото, образувано още в края на ноември м.г. от следствената служба в Благоевград, е по текстове от Наказателния кодекс за документна измама в особено големи размери и стопански подкуп заради съмнения, че първите плащания от износа на тези цигари не са постъпили в сметките на Булгартабак. Засега се води срещу неизвестен извършител, като разследването е прехвърлено на Националната следствена служба.

Скандалът с износа на цигари "Бахман" бе раздухан от Социалистическата партия миналия петък, а ден по-късно главният секретар на МВР го доразви, предавайки справка по случая на соцдепутата Георги Божинов. Самото дело срещу благоевградската фабрика, която е в процедура на приватизация, започва след разследване на НСБОП по случая.

Според днешното съобщение на прокуратурата, антимафиотите са установили закононарушения в тютюневото дружество, свързани с незаконно производство на цигари.

От материалите по делото е установено, че през 2004 година "Благоевград БТ" АД е осъществил износ на цигари от марката "Бахман" за 2 090 000 лв., без да притежава лиценз за производство от Иранския тютюнев монопол, като по време на износа едновременно е преговарял за такъв, съобщиха от ВКП.

Ден по-рано обаче от ръководството на Булгартабак холдинг обясниха, че разговорите, водени с Иранския монопол, са били за производство и директна доставка на цигари "Бахман" за иранския пазар. Когато експортът е за други държави, не е необходимо разрешението на Иранския монопол. Затова и документите по износа, който е бил реализиран в държави от Обединените арабски емирства, са придружавани с декларация, че произходът на цигарите е от "Благоевград БТ" АД, както правилно посочват от ВКП.

Прокуратурата съобщи още, че на 15 октомври 2004 г. е бил сключен договор за производство на цигари "Бахман" между "Интерконтинентал табако" ООД от Британските Виржински острови и "Благоевград БТ" АД. В Патентното ведомство на България е вписано прехвърлянето на марката "Бахман" на 1 октомври 2004 година на "Интерконтинентал табако" ООД по тяхно искане.

Нека прокуратурата да провери добре всички регистрации и пререгистрации на марката "Бахман" в Патентното ведомство, коментира пред Mediapool Георги Костов, изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг". Марката не може да се прехвърли, става въпрос за разрешителното да се ползва латинския надпис на цигарената кутия, обясни той. "Благоевград БТ" АД не е внасяла документи в Патентното ведомство, с които да се прехвърля такова право. Напротив, ние водим съдебно дело с "Интерконтинентал табако" за латинския надпис, чието последно заседание е насрочено в Шести градски съд на София за 15 февруари, допълни Костов.

Така той разкри, че това е дубайската фирма, дъщерна на компанията "Гълф Къмършъл", която е получила правата за латинския надпис от йорданска фирма, преустановила дейност. Разрешителното за ползване на втория надпис - на фарси, притежава "Булгартабак" до края на 2010 г.

Ако някой е представил документи с привнесени печат и подпис на изпълнителния директор на Булгартабак холдинг, то тогава става въпрос за углавно престъпление, което също трябва да се разгледа от магистратите, каза шефът на тютюневия холдинг. Вчера Костов показа пред журналистите фалшифицирани бланки, показвани от мними фирми посредници в Техеран.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?