ДПС призна официално, че подкрепя Кристалина Георгиева за еврокомисар

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

В деня, когато парламентът гласува оставката на кабинета "Орешарски", лидерът на ДПС Лютви Местан за пръв път обяви публично, че партията му подкрепя кандидатурата на еврокомисар Кристалина Георгиева за поста върховен представител по външната политика на ЕС. Миналата седмица премиерът Пламен Орешарски я номинира официално за този пост, след което от БСП се впуснаха да обясняват, че Георгиева не била кандидатура нито на Орешарски, нито на правителството, което преди да излезе в оставка трябвало да предложи друг кандидат, социалист. Миналия петък външният министър Кристиан Вигенин обяви, че Георгиева е загубила шансовете си в съревнованието и посочи самия себе си като потенциална номинация.

 

След като му бе гласувана оставката, самият Орешарски заяви: "Винаги стоя зад своите решения. Стоя зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външните отношения".

 

Според неофициална информация ДПС са блокирали издигането на Вигенин или друг представител на БСП за еврокомисар. От изявленията на Местан в четвъртък стана ясно, че категорично подкрепят Кристалина Георгиева.


"Имаме някакви шансове, подсказани и от важни външни фактори, че България може да реализира позицията на върховен представител по външната политика на ЕС. И понеже този въпрос има пряко отношение към г-жа Кристалина Георгиева и предвид заявената позиция на г-н Орешарски, че България подкрепя кандидатурата ѝ, смятам, че не беше редно да се вземе каквото и да е друго решение, докато няма отговор на въпроса кой ще е на тази позиция", заяви лидерът на ДПС.

 

Докато представител на България има шанс за поста, "въпрос на национална отговорност е ние всички да направим необходимото това да се случи", допълни той.

"Ако имаме тези шансове, струва ми се, че е национално отговорно тя да бъде номинирана, за да може страната да има една висока позиция в Европа. По отношение на избора на еврокомисар все още няма политическо съгласие. Това е политическа длъжност, така че добре е да има политическо съгласие", коментира от своя страна премиерът в оставка Пламен Орешарски.

 

Ден по-рано кабинетът остави за служебното правителство задачата да обяви кандидата на България за еврокомисар.

Лично за мен няма достатъчно основания да подкрепим Кристалина Георгиева, нямам достатъчна информация за това какво е свършила, бе коментарът на секретаря на БСП Антон Кутев по повод заявената по-рано от Лютви Местан.

 

Кутев каза, че не е убеден, че БСП като партия трябва да се намесва в този избор. Това е избор на правителството, на премиера, уточни той. И допусна, че може би ще има становище по въпроса след конгреса на социалистите.

Попитан кой е неговият фаворит за български еврокомисар - Кристиан Вигенин или Сергей Станишев, Кутев коментира, че много хора могат да заемат този пост.

 

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева изрази надежда служебният кабинет да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар. Тя потвърди, че нейната партия застава зад Георгиева. И добави, че ГЕРБ не обсъжда с нито една политическа сила от управляващите партии каквато и да било кандидатура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?