ДПС рекламира в ЕК проектозакона си за прозрачност на медийната собственост

Ръководството на ДПС проведе срещи с председателя на ПГ на АЛДЕ Ги Верхофщат, с председателя на АЛДЕ сър Греъм Уотсън и със зам.- председателя на Европейската комисия Нели Крус. Сн. Пресцентър на ДПС

Лидерът на ДПС Лютви Местан препоръча на журналистите да сезират Комисията за защита на конкуренцията, ако имат доказателства, че определена медийна група държи преобладаващата част от пазара у нас. Това той заяви в Брюксел по време на срещата си със зам.- председателя на Европейската комисия Нели Крус.

ДПС ще изпрати още утре в Европейската комисия проектозакона си за прозрачност на медийната собственост, който предвижда забрана офшорни и анонимни компании да придобиват медии у нас, съобщи Лютви Местан във вторник след разговора с Нели Крус, на който е обсъждана и свободата на медиите в България.


Това е фундаментално важен въпрос, свързан с медийната свобода - да е ясен крайният собственик на която и да е българска медия. Това е изключително важно и се надяваме да получим подкрепа, за да се приеме това много важно изменение в закона, каза Местан.

Става дума за законопроекта на Йордан Цонев и Делян Пеевски, който ще забрани на фирми с офшорна регистрация и неясни собственици да участват в обществени поръчки, приватизационни сделки, концесии, да притежават телевизии, радиа и вестници, футболни клубове, застрахователни, пенсионни, инвестиционни фондове и прочее. Депутатът от ДПС и шеф на бюджетната комисия Йордан Цонев, който от лятото обяви, че готви такъв закон, преди внасянето му през октомври съобщи, че колегата му Пеевски лично е дописал точката за медиите. Това бе изтълкувано от Лютви Местан като доказателство, че Пеевски няма нито конфликт на интереси, нито медийни обвързаности, независимо, че майка му Ирена Кръстева е собственик на огромна медийна империя, свързана с Корпоративна търговска банка.

Лидерът на ДПС декларира в Брюксел, че партията има готовност и с редица закони, които биха могли да бъдат определени най-общо като антимонополни. В това число следва да се ограничат и медийните монополи, заяви Лютви Местан на въпрос дали партията му би предложила и антимонополно законодателство в областта на медиите, предаде БНР.


Председателят на ДПС заяви още в Брюксел, че партията се разграничава от тезата за затваряне на границите, поставяне на бетонни огради, мрежи.

Местан подчерта, че България трябва да изпълни задълженията си по Конвенцията за бежанците, но да бъде подкрепена да посрещне тези свои отговорности. Делегацията на ръководството на ДПС поиска от партньорите си в ЕП да задействат всички свои ресурси, за да може България да разчита на финансова помощ при разрастване на бежанския поток, тъй като бежанците са не само национален проблем, а и европейски.

Пред европейските лидери Лютви Местан сподели позицията си, че правителството на Пламен Орешарски трябва да получи шанс да реализира своята програма.

Споделяне

Още от Европа