ДПС с двама кандидати в петчленката за СРС

ДПС с двама кандидати в петчленката за СРС
Възможно е ДПС да има двама свои представители в бюрото за специалните разузнавателни средства (СРС), което трябва да бъде избрано в петък. Това стана ясно в четвъртък след заседание на ресорната вътрешна комисия, която допусна до гласуване в пленарна зала и двете номинации на партията на Ахмед Доган – едната е на Нестор Несторов, бивш градски прокурор на София, предложен от депутата Христо Бисеров, а другата на Калиптен Алид, съдия от Добрич, издигната от Ахмед Юсеин.

След заседанието Яни Янев (НДСВ) обясни пред репортери, че Несторов е с изрядни документи и че вече е получил от ДАНС липсващият документ за работа с класифицирана информация най-висока степен. Предните няколко дни неофициални информации сочеха, че Несторов, който като градски прокурор е бил понижаван два пъти заради забавяне на дела, най-вероятно ще бъде отрязан от спецагенцията да борави с документи "Строго секретно". В четвъртък обаче се оказа, че той има допуск да чете секретни документи и кандидатурата му ще влезе за гласуване в зала.

Другите четирима кандидати за СРС - бюрото, което ще е към правосъдното министерство, са Бойко Рашков, зам.-министър на правосъдието, предложен от БСП да оглави органа; бившият правосъден министър Антон Станков (НДСВ), който най-вероятно ще бъде избран за зам.-шеф на бюрото; депутатът от РЗС Борислав Българинов, съдия Маргарита Златарева, номинирана от десницата.

Така се оказва, че за петте места в бюрото ще се борят шестима души.

Атанас Атанасов (ДСБ) прогнозира, че най-вероятно при гласуването в пленарна зала Златарева няма да бъде подкрепена и мнозинството ще сложи само свои хора.

Според него то не се "окомплектова случайно в последния момент, а за да бъде кранче за изтичане на класифицирана информация към бъдещата опозиция – БСП и ДПС.

"Те се страхуват от това, че ще дойде време да им се търси отговорност за безобразията, които вършиха и корупционните схеми и по този начин създадоха механизъм, чрез който да получават информация кой от тях ще бъде обект на разследване", каза още Атанасов.

Той съобщи, че по време на заседанието с гласовете на БСП и ДПС е било отхвърлено предложението на опозицията да бъде поканен за изслушване председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заради проверката на един от членовете на ЦИК – Александър Петров.

"Комисията по досиетата обяви две лица, които са членове на ЦИК, за сътрудници на Държавна сигурност – един щатен, а другият бил нещатен. Но беше направено изявление по отношение на заместник-председателят на ЦИК Александър Петров, че той бил офицер служител на ДС, но бил от категорията на тези, които не бива да бъдат обявявани, което ни шокира", обясни Атанасов.

"Какъв е този офицер от ДС, който не бива да бъде обявяван? Поискахме да бъде поканен г-н Костадинов на заседание на вътрешната комисия, за да отговори на този въпрос", добави депутатът от ДСБ.

Според него изясняването на въпроса е много важно, тъй като Петров като зам.- председател на ЦИК отговаря за комуникацията между комисията и фирмата преброител – "Информационно обслужване".

"Фирмата е изключително важна, защото от нейните данни може да зависи един или два мандата – честността на изборите", каза Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?