ДПС с трофейни попълнения в листите: Петър Чобанов, ген. Симеонов, Флейтата

Сн.: БГНЕС

Движението за права и свободи, станало синоним на задкулисието и обръчите от фирми, ще изненада с нови попълнения в изборните листи. Очаква се бившият финансов министър Петър Чобанов, който на предишните избори влезе в Народното събрание като кандидат от гражданската квота на БСП в Пловдив, сега да води кандидат-депутатската листа на ДПС в 25-ти район в София, както и тази в Монтана.

Бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов, който напусна поста в края на април т.г., е дал съгласието си да оглави листата на ДПС в 24-ти район в София.

Другият "трофей" на ДПС е музикантът Кристиян Коев ("Златната флейта"), който бе сред неформалните лидери на февруарските протести от миналата година, които свалиха от власт кабинета на Бойко Борисов. "Флейтата" потвърди официално, че се идентифицира с ДПС. Той ще оглави листата на движението в Перник.

Няма особена изненада в депутатската кандидатура на професора по синтаксис и бивш министър на спорта от квотата на ДПС Мариана Георгиева. Тя ще е първа в 23-ти МИР в София и втора в Пазарджик, където начело на листата е Делян Пеевски.

Станислав Анастасов, вторият екоминистър на ДПС в кабинета "Орешарски", който заемаше поста едва месец и половина и се оказа, че е излъгал за мюнхенската си диплома, също е водач на листа – във Видин.

Друг старателно отглеждан партиен кадър - зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов, който нямаше никакъв управленски опит преди да го назначат на тази длъжност, е първи в Ловеч.

Ромският активист и досегашен депутат от ДПС Александър Методиев - Бат Сали, води изборната листа на ДПС в Кюстендил и втори в София-област. Още един ромски лидер - Илия Илиев от ДРОМ, ще води в Ямбол и вероятно ще е втори в една от софийските листи.

Лидерът на партията Лютви Местан отново ще води в Кърджали и Хасково. Две първи места са отредени за Делян Пеевски (в Пазарджик и Стара Загора) и Камен Костадинов (Враца и Шумен).

Изборните листи на партията ще бъдат представени официално на 28 август от председателя Лютви Местан. Първите две листи на ДПС, които бяха регистрирани в районните избирателни комисии, бяха тези, оглавявани от Пеевски – в Пазарджик и Стара Загора.

На предсрочните избори на 5 октомври ДПС очаква сериозна подкрепа от избирателите си в Турция, които нямаха право да гласуват на евровота през май. По груби сметки ДПС ще получи от изселниците около 100 хиляди гласа. Отделно от това партията е мобилизирала български гастарбайтери от турски произход в различни европейски страни, които, за разлика от привържениците на други партии, не недоволстват, че участието в изборите им губи времето, че се чака на опашки и секциите са им далече, а организирано отиват да пуснат бюлетините си.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Колко време давате на новия парламент?