ДПС са заложили на победителя Радев, както и национал-популистите

Цачева е успяла да привлече половината от избирателите на Трайков и четвърт от тези на Каракачанв

Мустафа Карадайъ, сн: БГНЕС

Победителят на президентските избори ген. Румен Радев е получил на балотажа подкрепа от избирателите на повечето неуспели кандидати на първия тур. Тази развръзка бе очаквана, но големият въпрос беше на кого заложи ДПС, чийто електорат спечели 273 000 гласа за уж независимия Пламен Орешарски миналата неделя. Веднага след това лидерът на ДПС намекна, че на балотажа ще подкрепят кандидата на БСП, а няколко дни по-късно Орешарски каза, че няма да подкрепят никого.

По данни на "Алфа рисърч" и "Галъп" близо 91-92% от гласувалите за Орешарски тази неделя са подкрепили двойката Румен Радев - Илияна Йотова.

"Става дума за масивна подкрепа – 92% от избирателите на Орешарски на втори тур са подкрепили Радев", заяви Димитрова. По данни на "Алфа Рисърч" това са 200 000 – 210 000 гласа. Данните на "Галъп" са почти идентични. 91.4% ог гласовете на Пламен Орешарски са отишли за Радев и само 4.1% - за Цецка Цачева, обяви социологът Живко Георгиев.

Вотът на ДПС се разглежда като ветропоказател за управленската конфигурация в бъдещия парламент, след предсрочните парламентарни избори, които са неизбежни заради оставката на кабинета, предизвикана от поражението на кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева.

65 процента от подкрепящите кандидата на "обединените патриоти" Красимир Каракачанов на втория тур са дали за гласа си за двойката Радев - Йотова, а 25% - за двойката Цецка Цачева – Пламен Манушев, по данни на "Галъп". Според "Алфа Рисърч" 60% от гласувалите за "Обединените патриоти" 570 000 души на първи тур са пуснали бюлетина за Радев на втори, въпреки че лидерите на "Патриотичния фронт" подкрепяха управляващите, посочи Боряна Димитрова от агенцията.

54 процента от привържениците на Веселин Марешки също са гласували за генерала, а 33 на сто – за кандидата на ГЕРБ. Става дума за около 200 000 от гласа.

Всеки трети от привържениците на Реформаторския блок и неговия кандидат-президент Трайчо Трайков е подкрепил също Радев, а 57 на сто са били за Цецка Цачева. "Това е огромна червена лампа, по-скоро протестен вот, отколкото разделението ляво-дясно", коментира Боряна Димитрова.

Очаквано, от привържениците на кандидата на АБВ Ивайло Калфин 68 са били за генерала, а 21 процента – за опонента му. От гласувалите на лидера на Движение 21 Татяна Дончева на първия тур, сега 71 процента са пуснали бюлетина за Румен Радев.

"Радев печели във всички сегменти – вляво, вдясно, центристи, патриоти, в провинцията, в София, с висше или с по-ниско образование. Радев е избор на всички социални прослойки, с изключение на избирателите на ГЕРБ и "Реформаторския блок", обясни Живко Георгиев.

Над 2 милиона избиратели са подкрепили победилата двойка "Румен Радев – Илияна Йотова", сочат данните на Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори