ДПС съди България в Страсбург за отнетия депутатски мандат

ДПС съди България в Страсбург за отнетия депутатски мандат

Безпрецедентно ДПС съди България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради отнетия след решение на българския Конституционен съд един депутатски мандат. Няколко часа по-късно в сряда в отговор премиерът Бойко Борисов лаконично заяви, че е обещал "на българските избиратели Ахмед Доган да бъде подсъдим“.

Преди това зам.-шефът на на партията Лютви Местан коментира пред репортери в кулоарите на парламента, че жалбата, която е първата от името на българска партия пред съда в Страсбург, е заведена от изгубилия мандата си народен представител Рушен Риза, но движението застава зад него.

Като основен мотив за жалбата Риза е посочил, че е нарушено правото на българските граждани да избират своите представители и техният вот е отнет, без да носят отговорност за каквито и да е нарушения, дори и да ги е имало, коментира Местан.

Според него "избирателят не може да бъде наказан за грешките на администрацията и така се нарушава конституционното право на избор“.

Самият Риза, който дойде в парламента, коментира, че "с действията си някои чиновници ощетиха правото на глас на над 18 хиляди избиратели, както и правото на ДПС да има още един депутат, както и моето право в случая“.

По думите му ако ДПС предяви финансов иск пред съда в Страсбург, което сега не е предмет на жалбата, то той вероятно ще бъде символичен.

Риза коментира още, че отделно от тази жалба, друга са подали до съда в Страсбург 100 избиратели, според които "техният глас не е зачетен“.

Той очаквал жалбата му да бъде уважена, но основното според него е да се спре говоренето, че в Турция има големи нарушения.

"Възможно е втората стъпка да бъде финансов иск, но, ако има такъв, вероятно ще бъде символичен, например едно евро“, допълни Риза.

От своя страна адвокат Михаил Екимджиев, който познава в дълбочина практиката на Европейския съд, смята, че ДПС може да претендира за обезщетение за морални щети за депутатите, чийто избор е бил отменен, както и за цялата партия. По думите му става въпрос за около 10 000 евро.

Екимджиев обясни пред "Сега", че му е предлагано да работи по това дело, но е отказал.

Жалбата е подадена на основание на решението на Конституционния съд (КС) за отказ да образува дело по искане на партията. Съдът премахна един мандат на ДПС, спечелен с гласовете в Турция. Експертизата обаче показа, че в 23 секции липсват подписи под изборните протоколи. На това основание съдът реши да махне 18 000 гласа от резултата на ДПС, което струва на партията един депутат по-малко.

Веднага след това движението поиска от КС да се образува ново дело, за да се преброят отново бюлетините от спорните секции, но това им бе отказано.

Жалбата до Страсбург е мотивирана с текстовете на чл. 6 и чл. 13 от Конвенцията за правата на човека, който регламентира правото на всеки на справедлив съдебен процес.

Европейският съд има значителна практика по дела за отказ да се регистрират партии в Турция, Франция и България.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?