ДПС се оказа несигурен гръб за Шулева в сделката за Булгартабак

ДПС е основната причина за провала на сделката за Булгартабак. Движението на Ахмед Доган създаде проблемите в отбора на преговарящите, а без сигурен гръб не можеш да тръгнеш на преговори. ДПС се оказа несигурният гръб на вицепремиера Лидия Шулева в тази сделка, коментира бившият вицепремиер и министър на икономиката в правителството на ОДС Александър Божков.

Пред Би Ти Ви Божков отхвърли тезата, че ДПС и БСП имат равностойна отговорност за провала на процедурата и отказа на кандидат-купувача БАТ. БСП няма сили да спре сделката, тя можеше само да я използва като политически дивидент в своята предизборна борба. Ако имаше синхронност и сигурност в екипа на управляващите, сделката щеше да стане, бе категоричен Божков.

Той напомни, че чрез земеделския министър Мехмед Дикме, който е част от Надзорния съвет на Булгартабак холдинг, както и чрез представителите си в ръководните структури на Булгартабак ДПС през цялото време е участвало в преговорите с кандидат-купувача на трите цигарени фабрики и е било в течение на сделката. Ако е имало някакви спорове по нея, те трябваше да бъдат решени и изчистени в екипа, преди да се обявява, че сделката е готова, коментира Божков.

Втората грешка при тази сделка, според Божков, е че управляващите не са имали ясна цел. Не може да искаш и максимални приходи, и дългосрочно решение за тютюневия бранш. Или искаш пари от инвеститора и не му поставяш условия, или му поставяш условия да инвестира и да запази индустрията и тогава не искаш много пари от него, защото той ще трябва да ги даде след като сключи сделката, обясни бившият вицепремиер.

Божков напомни още, че БАТ е голяма компания, с опит в целия свят и прекрасно вижда кой се занимава с тютюневия бранш в България, до каква степен той е политизиран и до каква степен в него важат не икономическите, а политическите правила.

Споделяне

Още от България