ДПС се оплака от здравния министър в Комисията за защита от дискриминация

Тунчер Кърджалиев

Група депутати от ДПС са подали оплакване срещу здравния министър д-р Петър Москов в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщава в. "Труд".

Повод за сигнала са станали думите на д-р Москов, че екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.

Изказването беше направено след зачестилите случаи на нападения на медици в ромски квартали.

"Публична личност като министъра няма право на такъв тип изказ, свързан със слово на омразата", коментира д-р Тунчер Кърджалиев, който е зам.-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента и един от подалите жалбата пред изданието.

Това може да се интерпретира като дискриминация по признак етническа принадлежност, защото по конституция всеки има право на достъп до здравна помощ, смята депутатът.

Той обясни, че по жалбата вече е образувана преписка, а преди ден са изпратили до КЗД и допълнителен доказателствен материал. Под жалбата са се подписали още седем негови колеги, сред които и шефът на социалната комисия Хасан Адемов.

В края на февруари прокуратурата отказа да разследва за дискриминация министъра на здравеопазването, защото в неговото изказване "не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?