ДПС се ослушват за оттегляне на Ганчевски от комисията по досиетата

ДПС се ослушват за оттегляне на Ганчевски от комисията по досиетата

ДПС няма намерение да оттегля кандидатурата на Бойко Ганчевски за комисията по досиетата, заяви в петък пред Mediapool депутатът от движението Ахмед Юсеин. Така той коментира изразеното по-рано същия ден мнение на вътрешния министър Румен Петков (БСП), че Ганчевски се оттегля.

Казусът с Ганчевски е идентичен с този на ген. Христо Марински, който бе номиниран от левицата, но впоследствие оттеглен заради това, че за осем месеца като служител на МВР е бил на щат и към Държавна сигурност (ДС). 

“И на двамата в кадровите им дела е отбелязано, че са на щат в Държавна сигурност (ДС)”, каза Румен Петков в предаването “Пресклуб” на БНТ. Той допълни, че те “никога не са били в структурни звена на ДС”.

“Държа да подчертая, че моето дълбоко убеждение е, че и ген. Марински, и г-н Бойко Ганчевски са изключително сериозни хора и комисията само ще загуби от тяхното оттегляне”, коментира министър Петков пред БНТ.

Той обясни, че Марински е бил “на военизиран щат, командирован в партийна структура тогава, без съмнение, на БКП, без въобще да попада в ДС, а другият е бил преподавател в Академията на МВР, във факултет "Сигурност". Факултетът "Сигурност" също не е бил никога структурно звено на ДС”.

“Не са водени разговори Ганчевски да бъде махнат като наш представител”, каза Ахмед Юсеин пред Mediapool.

“Ние знаехме преди къде е работил, точно какво е работил, той е един от хората, участвали в изготвянето на закона за досиетата, няма да бъде етично да говорим неща, които не са били обсъждани”, допълни той.

Марински бе член на предишната комисия по досиетата, известна като комисията “Андреев”, но тази част от биографията му с щатната длъжност в ДС не бе публично оповестена.

Депутат от левицата, член на вътрешната комисия, също заяви, че Ганчевски е “професионалист” и че не вижда необходимост да бъде ваден от списъка с номинациите.

Според същия депутат министър Румен Петков няма право да отказва на депутатите от вътрешната комисия да се запознаят с кадровите дела на кандидатите за новия орган, който ще разсекретява архивите на ДС.

Атанас Атанасов от ДСБ отдавна настоява тези дела да бъдат предоставени, но министърът отказва. “И досега търся друга държава, член на НАТО, член на ЕС, член на други общности, в която кадровите дела да се разнасят, независимо под каква форма”, обясни Петков пред БНТ.

По-рано тази седмица шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ), Димитър Дъбов (БСП) и Касим Дал (ДПС) са ходили в МВР, за да се запознаят с личните дела на трима от номинираните за комисията по досиетата, които са работили в МВР – Марински, Ганчевски и депутатът от левицата Евтим Костадинов.

Според писмо на министър Петков от 15 февруари до вътрешната комисия, няма данни кандидатите за комисията по досиетата да са били щатни или нещатни сътрудници на ДС. След разкритията за Марински, в четвъртък ДСБ сезира главния прокурор за това, че министър Петков е съставил документ с невярно съдържание.

Петков отрича с аргумента, че никой от кандидатите не е работил в структурни звена на ДС. Но и депутатите от мнозинството бяха смутени от факта, че Марински е бил на щат към ДС и е получавал заплата оттам.

Самият Марински, който понастоящем е експерт по сигурността в президентството, подаде заявление за оттегляне на кандидатурата му за комисията по досиетата.

След като по-рано тази седмица БСП подмени двама от четиримата си предложени кандидати, Николай Свинаров прогнозира, че списъкът с номинираните може да бъде внесен в пленарна зала още идния вторник, а 9-членната комисия да бъде гласувана в четвъртък.

Според договореност в тройната коалиция, БСП ще получи 4 места, НДСВ -2, ДПС -1. За опозицията ще останат две места, вероятно за ДСБ и БНС, след като СДС се отказа от кандидат след елиминирането на Георги Константинов.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България