Родопското Ватерло

ДПС се поздрави с "историческа победа" в Сърница, загубилият кмет на ГЕРБ обвини РБ

Според общинар от Реформаторския блок местните хора са разочаровани от ГЕРБ и ДПС

Снимка: Архив

Ден след като ДПС спечели местните избори в Сърница, ГЕРБ успя да обвини за загубата си Реформаторския блок, а лидерът на Движението Лютви Местан обвърза победата в най-младата община с Възродителния процес, комунизма и евроатлантизма. Местан определи като "историческа" победата на кандидата Неби Бозов в общината с 4256 избиратели, а събитието е било ознаменувано с фойерверки, бонбони и аплодисменти.

Около 570 гласа не достигнаха на досегашния кмет от ГЕРБ Мустафа Аликанов, подкрепен на балотажа в неделя и от Реформаторския блок, да запази поста си, на който бе избран през 2011 г.

До настоящите избори в Сърница се стигна, след като най-новата община се отдели от Велинград с указ на президента в началото на тази година. Избраният Бозов ще управлява само шест месеца до есента, когато ще се проведат местни избори в цялата страна.

Въпреки това вотът в Сърница се превърна в събитие от национален мащаб, най-вече защото големите политически играчи го възприеха като тестови модел за местните избори наесен в общини традиционно доминирани от ДПС. Националните медии изпратиха свои кореспонденти да отразяват изборите в Сърница, покрай които бяха излъчени репортажи, показващи нищетата, в която живеят хората, почти непроходимите от кал пътища и цялата "мила родна картинка", с която човек може да се сблъска в много други краища на България.

В тази ситуация най-логичното обяснение за резултата от изборите е това, че хората не са доволни от сегашния си кмет и затова са избрали нов. Във всички изявления и обяснения на политици, анализатори и медии, обаче, които прозвучаха преди първи тур, преди балотажа и след балотажа, тази на пръв поглед най-логична причина отсъстваше. И много е вероятно не тя да е движещата сила на избора, направен от местните хора.

ГЕРБ, които разчитаха изборите в Сърница да им осигурят летящ старт за националните местни избори, всъщност не предложиха алтернатива на управлението си до момента, като издигна настоящият кмет Мустафа Аликанов за нов мандат.

Забележителен момент беше, че общината се сдоби с високопроходима линейка между двата тура на изборите, докато кандидатът на ДПС водеше с 450 гласа. Телевизионни репортажи показаха как автомобилът едва се придвижва по планинския път между селата в общината, затрупан от сняг и кални буци.

В този смисъл бе и коментарът на общинския съветник от РБ Исмет Исмаил, според когото гласуващите за блока не са подкрепили номинацията на ГЕРБ заради предложената им личност.

Игнорирайки тези факти обаче Мустафа Аликанов обвини за поражението си Реформаторския блок. В понеделник той заяви пред бТВ, че не е кмет заради пасивността на реформаторите. По думите му те не са го подкрепили между първия и втория тур на изборите, а техни представители в Сърница в деня на балотажа дори не е имало.

Според окончателните данни на Общинската избирателна комисия (ОИК) кандидатът на ДПС Неби Бозов е получил подкрепата на 1866 избиратели. Конкурентът му от ГЕРБ е получил 1299 гласа. Броят на невалидните бюлетини е 39, а избирателната активност достигна 76.6 на сто.

Общинската избирателна комисия, оглавявана от Аки Пехлеван, така и не се занима със сигнали за изборни нарушения, защото те не били постъпили официално.

Разбито ли е статуквото?

Между двата тура на изборите в Сърница ГЕРБ и РБ се договориха да се явят заедно на балотажа.

"Сърница може да даде модела за изборите през есента", обявиха в общо изявление пред медиите в началото на миналата седмица в парламента ГЕРБ и РБ. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на изборния щаб на партията Цветан Цветанов дори направи сметката, че математическият сбор между гласовете на ГЕРБ и РБ би бил значително по-висок от резултата на ДПС. Цветанов обаче забрави да уточни, че до момента Аликанов управляваше кметството в Сърница, разчитайки на факта, че общината ще бъде разглеждана като част от модела на ДПС, тъй като се намира в т.нар. "смесени райони".

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също обяви, че заедно с ГЕРБ ще борят монопола на ДПС.

"Вината" на РБ

След като загубилият кандидат на ГЕРБ обвини РБ за поражението си, министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е един от лидерите на блока, побърза да признае "вината".

"Не знам до колко това е едно емоционално изказване и отговаря на истината. Сметките ни обаче показваха, че ГЕРБ и РБ имаме повече гласове отколкото ДПС. В крайна сметка обаче и 500 гласа не са чак толкова много", заяви той пред БНТ.

"За Сърница обаче беше важно да се включим по-активно, това е така. Ние сме коалиционни партньори и трябваше да сме по-активни в подкрепата си", каза Лукарски.

"Надявам се на следващите местни избори да не се получават такива проблеми и да бъдем по-активни", декларира той.

Исмет Исмаил, който е един от двамата общински съветници на РБ, избрани на първия тур в Сърница, заяви, че поне 50 процента от симпатизантите на РБ са подкрепили ГЕРБ. "Те са разочаровани от двете партии ДПС и ГЕРБ на местно ниво", коментира той.

Според него избирателите са били повлияни от изказването на Лютви Местан, че управляващите оказват натиск върху жители на махала в с. Селище, като ги заплашвали да останат без ток, ако гласуват за ДПС.

Исмаил каза още пред БНР, че договорката за подкрепа от страна на Реформаторския блок не се реализира, защото Сърница е малка община. "Ако кандидатът на ГЕРБ беше друго лице, щеше да сработи на 100 процента. Предполагам, че не излезнаха да гласуват 50 процента. Допълнителните 2 процента за кандидата на ДПС дойдоха от тези, които не са гласували на първи тур. ДПС убиха муха с атомна бомба", заяви още той.

Местан и Сърница като Ватерло

Лидерът на ДПС Лютви Местан излезе в понеделник с официално изявление за изборите в Сърница. От съдържанието на посланието става ясно, че то няма нищо общо нито с тази община, нито с проблемите на избирателите ѝ (които Местан иска да прегърне поотделно).

Лидерът на ДПС определи вота като "историческа победа и победа на демокрацията над репресията".

"След такава победа на демокрацията над репресията, на достойнството над страха, на чувството за гражданска общност над грозния националпопулизъм и над опита да бъдем унижавани, ми се иска да Ви стисна ръка и да Ви прегърна един по един", заявява Местан в обръщение към хората от общината.

Той прогнозира, че ще има твърдения, че гласувалите за победителя Неби Бозов са били под диктат от партията, и припомня т.нар. Възродителен процес, изтъквайки, че борбата срещу него е дала тласък за свалянето на комунистическия режим.

"Днес самочувствието Ви да се изправите срещу всякакви форми на заплаха и рекет и избирането на кандидата на ДПС Неби Бозов за кмет на Сърница ни дадоха още една голяма историческа победа – вотът Ви препотвърди стратегическия български избор за демокрация, толерантност и правенето на политика с политически средства", казва Местан. "Тази победа идва не само като опровержение, но и като гражданско предупреждение, че демокрацията винаги е по-силна от опитите за политическо унищожение", допълва той.

Лидерът на ДПС се обръща към всички симпатизанти на ДПС от цялата страна, заявявайки, че резултатите от вота в Сърница показват, че партията е на правилен, верен и отговорен политически път.

"Решението, което взехме след изборите за Европейски парламент, да осигурим възможност България да поеме по пътя на плавен преход към политическа стабилност чрез провеждането на извънредни парламентарни избори, не беше нито бягство от отговорност, нито малодушие. Това беше осмислен и сериозно аргументиран политически избор на ДПС в името на стабилността на страната", казва още той.

Бозов: ДПС осъществи мечтата на жителите да имат отделна община

"Най-важното в поздравлението на господин Местан е, че жителите на общината не се поддадоха на натиска и посланието беше ясно и категорично - ДПС иска спокойствие в общината", коментира по-късно новоизбраният кмет. "Затова и ДПС спечели, защото ние предложихме спокойствие на хората. /.../ Имахме ясни послания и те бяха олицетворени с гласуването за ДПС като партията, която осъществи мечтата на жителите да имат отделна община", допълни той.

За участие в първите избори в община Сърница бяха регистрирани 4 партии: ГЕРБ, БСП, ДПС, "Нова алтернатива", както и коалиция Реформаторски блок (РБ).

В новоизбрания общински съвет на Сърница влизат 11 души: ДПС взе 5 мандата, ГЕРБ - 4, а РБ – 2.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?