ДПС се "присламчвало" към обещаните пари за тютюнопроизводителите

Премиерът Бойко Борисов отрече в петък съглашателство с ДПС заради отпускането на 116 млн. лева при актуализицията на бюджета за тютюнопроизводителите и каза, че ако протестите продължават, “тези хора“ заслужават да не получат пари.

"Действително тези хора, ако продължават да го правят, заслужават да не им гласуваме тези 116 млн. Ние им ги подаряваме тези 116 милиона, защото знаем, че не бива дори да им ги даваме. Трябва като социална помощ да ги приемат", каза той пред Нова тв.

“Няма никаква сделка, нито съм говорил с някой от ДПС по тази тема“, заяви премиерът по повод коментарите на ДПС, че ще подкрепят бюджета на второ четене, ако се гарантира изплащането на 116-те милиона за тютюнопроизводителите.

Борисов коментира пред Нова телевизия, че “ДПС просто се присламчва“ към обещаните от правителството116 милиона лева на тютюнопроизводителите.

Премиерът припомни, че е обещал тези пари, когато се е срещнал с тях преди 2-3 месеца. Би било смешно от ДПС да ходят да ги подстрекават да стачкуват за пари, а сега, когато им дават, да гласуват “против”, защото пък ние ще излезем и ще кажем на тютюнопроизводителите – ние ви даваме парите, ДПС са против. Затова са го казали. Няма сделка, просто те са много хитри“, коментира Борисов.

Попитан дали ще отиде на протестите на тютюнопроизводителите, за да обясни, че парите наистина ще бъдат отпуснати, Борисов заяви, че гласуването им на първо четене от парламента е достатъчна гаранция. “Ако са такива будали да излизат по жегата да слушат ДПС какво им говорят, да го правят“, коментира той.

“Просто ДПС трябва да се покажат, че ги има и това е моментът“, допълни той.
Борисов отхвърли и афишираната подкрепа на ДПС за кметските избори в Габрово. “Излязоха и казаха в Габрово, че щели да подкрепят кандидата на ГЕРБ. Те я имат 50-100 души в Габрово, я - не. Нито сме им искали подкрепата, нито ни е нужна“, каза премиерът.

“Аз бих призовал президента, вместо да призовава мен непрекъснато кой да махам, да излезе и да призове Ахмед Доган да се прибере, защото той го създаде. Да не правят протести, след като ние сме заложили 116 милиона в бюджета. Щеше да бъде добре президентът така да обикаля сутрешните блокове и преди две години, когато правеха заменките на горите, и да казва – ей, хора, недейте“, коментира още премиерът.

Междувременно няколкостотин тютюнопроизводители в Гоцеделчевско и Първомай излязоха на поредните протести. Около 250 души, събрали се на площада в Хаджидимово, прекратиха демонстрацията си след разговор със земеделския министър Мирослав Найденов. Той е обещал, че премиите на тютюнопроизводителите ще бъдат изплатени до 14 юли. Иван Сабахлъков, организатор на протеста, коментира, че точно това са искали те – конкретна дата.

Дотогава местните тютюнопроизводители няма да стачкуват, но ако срокът отново не бъде спазен, те отново ще предприемат протестни действия.

Протестиращите в Първомай направиха два опита да блокират движението по главен път Е 80, но те бяха осуетени от полицията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?