Осем години след като Доган разви теорията си

ДПС се разграничи от "обръчите от фирми" като "грозна характеристика" на политиката

сн.БГНЕС

Движението за права и свободи издига като приоритет освобождаването на партиите от обръчите от фирми. Това заяви във вторник пред медиите лидерът на партията Лютви Местан. Той уточни, че формацията му винаги е намирала "обръчите" за "грозна характеристика на политическата система" в страната, която медиите приписвали само на движението.

Местан не се впусна в подробности за "грозната характеристика", нито припомни, че прословутите "обръчи" тръгнаха от изказване на предшественика му на поста и в момента почетен председател на ДПС Ахмед Доган, който през 2005 година откровено заяви, че "от Япония до Америка" партиите имат обръчи от фирми.

"Ако мислите, че моите възможности са по-малки от тези на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са ... или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка", каза тогава Доган, който беше в апогея на силата и политическото си влияние.

Освен отърсване от "обръчите от фирми" партията смята, че бизнесът се нуждае от антимонополно законодателство, истински пазар с ясни правила, които да равнопоставят всички бизнес субекти, никой да няма привилегии от гледна точка приближеност към властта.

По този начин в ДПС виждат едно "правилно" следващо управление. По думите на Местан основен приоритет на следващото правителство трябва да бъдат доходите и заетостта, но това може да стане само чрез икономически растеж. "Бизнесът трябва да бъде освободен от данък партийна лоялност,  от политическия ботуш на която и да е партия", каза Местан.

Той допълни, че движението има разработен модел за електронно участие в обществените поръчки, за да се елиминира субективният фактор.

"Новото ръководство на партията смята да продължи още по-ускорено процеса на доизграждането на образа на ДПС като национална партия, като основният либерално-демократичен политически субект", подчерта председателят на ДПС.

Местан посочи, че в листите на партията има баланс между приемствеността и промяната и "доста знакови имена са намерили сили в себе си да прочетат вярно повелите на времето и да последват аристократичния пример на Ахмед Доган". Това бе по повод отпадането от надпреварата за депутати на ветерани на ДПС като Юнал Лютфи, Ремзи Осман и влиятелната в ДПС допреди няколко години Емел Етем.

Попитан защо следователят в нова ваканция, медиен магнат и доскорошен депутат на ДПС Делян Пеевски е водач на две листи, Местан отговори, че той е получил номинации от всички общински структури в районите, където е издигнат за кандидат-депутат.

Местан отбеляза добрият резултат на Пеевски на последните парламентарни избори и каза, че при посещенията си в страната е чул думи на благодарност за работата на Пеевски и втората в листата Искра Михайлова. Не стана ясно за какво е била благодарността към Делян Пеевски, защото той почти не присъстваше в парламента, нито се мяркаше чество в избирателния си район.

Местан отново представи визията на партията за коалиционно управление.

"Еднопартийното управление е химера както за ГЕРБ, така и за БСП. Няма значение коя политическа сила ще е първа, защото няма нито един политически субект, който да поеме отговорността за еднопартийно управление", каза той и обвини в неискреност всички, които казват, че могат да управляват еднопартийно.

Местан не посочи с кого ще се коалиция движението след изборите, ако се стигне до подобно правителство. Той каза, че ще го затрудни отговорът на такъв въпрос, тъй като движението е единствената политическа сила, която говори за необходимостта от политическо съгласие.

"Никой друг не иска коалиция - ГЕРБ заявиха, че искат да управляват еднопартийно, същото чухме и от БСП, а "барабар и Меглена с мъжете", и Меглена Кунева иска да управлява  еднопартийно", коментира той.

Според него това е химера не само за "България на гражданите", но и за БСП и за ГЕРБ. "Няма значение коя политическа сила ще бъде първа, твърдя, че няма нито един политически субект, който да е готов да поеме отговорността за еднопаритйно управление", заяви Местан.

Нашата предизборна кампания ще протече в коректен тон и ще бъде позитивна, посочи Лютви Местан, като уточни, че това не означава, че ДПС няма да показва пороците на последното управление. Неслучайно имаме проект за интересна брошура, която  е с наименование "Провалът на ГЕРБ - горчилката на фактите". Тя ще бъде издадена в сериозен тираж, около 500 000, и в нея ще се съдържат само факти, без политически интерпретации.

ДПС стартира кампанията си на 13 април с младежко събитие и с обявяване на победителите в конкурса за слоган в предизборната кампания на ДПС.

Логото на предизборната кампания  е "С ДПС - за свободна и сигурна България".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013