ДПС се събира извънредно заради конспиративната ситуация с Местан

Очаква се спешен избор на нов лидер след повелята на Доган за отмяна на курса към Анкара

ДПС изпадна в безпрецедентна ситуация след речта на почетния си председател Ахмед Доган, който разкритикува лидера на партията Лютви Местан, че превръща движението в "пета колона" на Турция и обяви, че ДПС ще бъде обновено. От ДПС няма ни дума като реакция. Плътното мълчание обаче е подвеждащо, тъй като в централата на ДПС и сред нейните депутати и партийни активисти ври и кипи. Според неофициална информация ръководството готви извънреден форум в четвъртък, на който да избере временен лидер на мястото на Местан, който, според различни източници, се укрива в турското посолство в София.

Доган е произнесъл словото си на 17 декември по време на новогодишна сбирка на партийния елит, след което в медиите изтече неофициална информация за съдбовен обрат в ДПС, а във вторник следобед речта на Доган стана публично достояние, след като бе официално качена на партийния сайт.

Както става ясно от официалната страница на турското посолство във Фейсбук, по същото време лидерът на ДПС Лютви Местан е бил в посолството, за да получи подарък за рождения си ден от посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Рожденият ден на Местан е на 24 декември.

Mediapool се опита да получи официална информация от посолството на Турция дали и по каква причина и откога лидерът на ДПС (според някои медии придружаван от съпругата си) пребивава там. Отговорът беше, че посланик Гьокче и всички служители са в отпуск за новогодишните празници и дотогава никой не може да даде каквато и да е информация, нито пък да прави коментари.

Източници на Mediapool потвърдиха крайно скандалния ход на Местан да търси убежище в посолството на чужда държава, която на практика се намесва по безпрецедентен начин във вътрешнопартийния конфликт в ДПС и по този начин във вътрешната политика на България.

Междувременно стана ясно, че лидерът на ДПС, който преди време се сдоби с охрана от НСО заради фалшив сигнал, че се готви посегателство срещу живота му, е останал без държавните гардове.

Правителствени източници обясниха пред Mediapool, че на 22 декември се събрала комисията, която два пъти в годината обсъжда кои политици имат нужда от охрана и кои не, и че е било решено Лютви Местан вече да не бъде пазен от НСО. Въпреки това обаче в сряда, 23 декември, охраната му била възстановена. Така или иначе, ако Местан е в турското посолство, той не е придружаван там от гардовете на българската държава.

Създалата се кризисна ситуация е повод за свикването на извънредно заседание на Централния съвет на ДПС в четвъртък. При нормални обстоятелства партията можеше да изчака редовния си висш партиен форум през февруари и тогава да избере новия си председател.

Сега се налага спешно Местан да бъде заменен от временен председател.

Според източници на Mediapool е малко вероятно Доган да се върне като официален лидер на ДПС, но при всички случаи ще има грижата да посочи човека, който да застане начело. Едно от най-спряганите имена е на депутата Тунчер Кърджалиев, който напоследък имаше по-чести изяви в парламента, но е възможно постът да бъде даден на колегата му Ферихан Ахмедова или на евродепутата Филиз Хюсменова. Това няма да има голямо значение, важното е да се даде ясен знак, че ДПС се връща под контрола на Доган и ще следва нов курс, коментираха пред Mediapool представители на партията.

Извънредният Централен съвет на ДПС се очертава също толкова конспиративен, както и причините, които го предизвикаха. Заседанието може да се проведе в частната резиденция на Доган – т.нар. Боянски сараи, а не в хотел "Принцес" или НДК, където друг път са се провеждали подобни форуми.

От партийната централа през целия ден в сряда отказваха да кажат дали ще има заседание и къде ще се проведе то, като посочиха, че в момента, в който има нещо да се съобщава, ще бъде обявено за медиите.

Словото на Доган, което предизвика невижданите досега турбуленции в ДПС, бе произнесено в Боянските сараи. От думите на основателя на движението става ясно, че той не иска ДПС и турското етническо малцинство в България да се превръщат в "пета колона" на Турция и "пушечно месо" в конфликта между Москва и Анкара, които мерят сили на Балканите. Доган публично атакува лидера на ДПС Лютви Местан за политиката му към сближаване с режима на Ердоган в Турция.

"Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика...Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави...", заявява Доган, чието изказване е пълно с метафори и политологически претенции за геополитически анализ на световните проблеми.

Той критикува Местан пред целия "елит" (думите са на Доган) на ДПС за неадекватната позиция на ДПС, направена след свалянето на руския самолет от Турция: "И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагонът няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?!… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия... Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическия смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час."

Споделяне

Още по темата

Още от България