ДПС се съмнява, че властта ще се разплати с бизнеса

ДПС се съмнява, че управляващите ще се разплатят с бизнеса по сключени договори за обществени поръчки, въпреки многократните им заявления, че това ще стане и чрез актуализацията на бюджета.

Във вторник след заседание на партийното ръководство депутатът Алиосман Имамов коментира пред репортери, че в "неофициалния“ вариант за второ четене на промените в Закона за държавния бюджет, който малко по-рано е бил раздаден на народните представители, никъде в разходната част мнозинството не е предвидило изплащане на задълженията към фирмите.

Преди ден от БСП заявиха, че предлагат 660 млн. лв. да бъдат извадени от т. нар. личен портфейл на премиера (фонда за непредвидени разходи) и да отидат чрез министерства и ведомства директно към бизнеса, а не да минават през Банката за развитие.

Имамов посочи още, че в актуализацията, каквато не е правена от 1996 г. и която трябваше да влезе в сила от 1 юли т. г., повечето суми не са записани точно, а с предлога "до“. "Това е така и със субсидиите за тютюнопроизводителите – в отделна графа в разходната част пише, че парите са "до" 116 млн. лв., като не е посочен и срокът, в който трябва да се изплатят“, посочи депутатът. По думите му това било "притеснително“.

От ДПС казаха още, че по време на дебата по актуализацията на бюджета на второ четене ще настояват за гаранции, че субсидиите за производителите на тютюн ще почнат да бъдат изплащани от 14 юли.

Зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров иронизира, визирайки премиера Борисов, че зад "предлога "до“ се крие личното местоимение "аз“. "Ролята на месията в българската политика се очертава в бюджета на страната“, каза той.

На въпрос дали партията отчита като успех спечеления кметски мандат в Габрово на Николай Сираков, който бе кандидатура на ГЕРБ и впоследствие подкрепен от ДПС, Бисеров отговори, че "не отчитаме изобщо резултата там“.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?