ДПС се цели в поне 50 хил. гласа от Турция и 40 депутати в новия парламент

Осман Октай: Ердоган се намесва грубо в изборния ни процес

ДПС се цели в поне 50 хил. гласа от Турция и 40 депутати в новия парламент

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е завил, че партията има за цел да получи най-малко 50 хиляди гласа от Турция след отпадането на ограничението от 35 избирателни секции извън ЕС и да вкара най-малко 40 депутати в новия български парламент, съобщава БТА.

На изборите през април ДПС имаше общо 30 народни представители и получи около 20 хил. гласа от Турция при ограничението от 35 секции. С последните промени в Изборния кодекс обаче това ограничение падна. Сега автоматично там бяха разкрити 58 секции. Това са места за гласуване, в които през последните 5 години са гласували повече от 100 избиратели. Отделно са подадени и почти 14 хил. заявления за гласуване в Турция и секциите там ще се увеличат.

"Този фактор (отпадането на ограниченията за секции в чужбина - бел. ред.) отново изведе на преден план значението на гласовете от Турция за ДПС. В момент, когато позициите на Движението за права и свободи са притиснати в контекста на българската вътрешна политика, се подсилва значението на това посещение, което има смисъла на отваряне към Турция", посочи анализаторът по международни отношения доцент д-р Кадир Йозлем пред БТА.

През последните дни делегация на ДПС, водена от Карадайъ, бе на посещение в Турция, където се срещна президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 

"Моделът "Доган" е толкова закъсал, че очаква подкрепата от Ердоган"

Според бившия високопоставен кадър на ДПС Осман Октай Ердоган се намесва грубо в изборния процес в България. "Той цели да употребява и българските мюсюлмани, изнася напрежението от Турция към България и към Балканите. Трябва да ни тревожи защо го прави", каза пред БНР Октай.

По думите му "явно моделът "Доган" е толкова закъсал, че очаква подкрепата от Ердоган":

"Има обратна реакция в изселническите организация с избирателни права в Турция и вътре в страната. Защо Карадайъ не отива на предизборни срещи с изселници, а отива да разчита на държавната администрация на Ердоган да наложи контрол върху изборния процес? Освен това Ердоган губи авторитет в страната си... Изселническите организации или ще останат пасивни на изборите, или няма да се подчинят на държавен контрол".

"Ударът от американския финансов департамент с подписа на Байдън ще има сериозно отражение върху ДПС, върху модела "Доган". Има неадекватна и паническа позиция от страна на ДПС... Очаквам да излязат още много неща - фирмени обвързаности около обръчите на Доган", добави Октай по повод наложените от САЩ сакнции срещу бившия депутарт от Движението Делян Пеевски.  

Сближаване

Визитата на ДПС в Турция идва в навечерието на официалния старт на предизборната кампания у нас, но и показва още по-ясно сближаване между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и партията на Ахмед Доган.

Сигнал за затопляне на отношението на Ердогн бе даден още през декември миналата година, когато Ердоган взе участие в националната конференция на ДПС с поздравително видео. Отношенията между Турция и ДПС бяха обтегнати, след като през 2016 г. Анкара забрани на Доган и Делян Пеевски да влизат в страната заради проруска политика и контрабанда на цигари. Малко по-рано Доган обяви пред актива на ДПС, че партията няма да бъде "пета колона" на Турция и изгони Лютви Местан с официален мотив, че е подкрепил Анкара срещу Москва.

През 2016 г. Ердоган бе приел лидера на опозиционната на ДПС партия ДОСТ Лютви Местан, имаше срещи и с Касим Дал и Корман Исмаилов от (НПСД), които в един период бяха подкрепяни от структурите на управляващата ПСР, но това остана в миналото.

"Посещението на представителите на Движението за права и свободи в Турция е стъпка в опитите за възстановяване на близки отношения с управляващата Партия на справедливостта и развитието", заяви Йозлем.

Посещението на представителите на ДПС не бе обявено официално от турска страна, но те бяха приети на най-високо ниво в турската държава. Кулминацията бе срещата с президента Реджеп Тайип Ердоган. На нея присъстваха личности от най-близкото обкръжение на държавния глава - външният министър Мевлют Чавушоглу, ръководителят на Дирекцията по комуникации към президентството Фахреттин Алтун, президентският говорител Ибрахим Калън, бившият министър на вътрешните работи Ефкан Ала, сега заместник-председател на ПСР, което е сигнал за важността на водените разговори от гледна точка на Анкара.

Гостите разговаряха отделно с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп, както и с отговорни представители на управляващата ПСР.

Среща имаше и с лидера на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП), Кемал Кълъчдароглу и отговорни представители. ДПС дълги години поддържа близки отношения със структурите на НРП чрез по-голямата част от асоциациите на изселниците от България, голяма част от които са гласоподаватели и на ДПС.

За какво са били разговорите

По време на разговорите Карадайъ е обърнал внимание на проявите на национализъм в България, които по думите му се подхранват от антитурската омраза и са тревожен проблем.

"В нашата страна е забранено да се прави пропаганда на майчиния турски език, дори се налагат глоби. Ние не сме емигранти. Турция е нашата родина, България е нашата земя, останали сме там след Османската империя. Нашата борба е борба за запазване на турската ни идентичност, на езика, религията и традициите", е заявил лидерът на ДПС.

Обсъдени са били и проблемите с преподаването на турски език в българските училища като свободно избираема дисциплина.

"Това е много сериозен проблем. Смятаме, че ако се установи сътрудничество между образователните министерства на двете страни, това може да спомогне за решаване на проблема с учебниците на турски език за нашите училища, тъй като имаме сериозни трудности. Нашето поколение ги изпита на гърба си, дано новите поколения не се сблъскват с тях", е посочил още той.

Председателят на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп пък посочил, че е особено важно осигуряването на необходимите условия от турската страна за спокойното упражняване на правото на вот от гласоподавателите в Турция с българско гражданство.

"Турция в това отношение има опит. Както на вота на 4 април, така и на 11 юли ще бъде направено всичко необходимо, за да премине гласуването спокойно. Нашето желание е гражданите от турски произход в България да се ползват с правата на равноправни граждани, които са защитени от конституцията. Като председател на Великото национално събрание на Турция очаквам вашето съдействие за активизиране на контактите между парламентите на Турция и на България, на съответните комисии и Групи за приятелство на фона на нормализирането след епидемията от Covid-19, което ще бъдат от полза за развитието на нашите двустранни отношения", е заявил турският парламентарен председател.

Шентоп е отправил покана до Ива Митева, която бе избрана за председател на Народното събрание след изборите на 4 април, да участва в Осмата парламентарна асамблея на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, която ще се проведе под домакинството на Великото национално събрание на Турция в края на юни в Анталия.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?