ДПС сезира главния прокурор за хонорарите на Доган

ДПС сезира главния прокурор за хонорарите на Доган

ДПС ще сезира главния прокурор, за да бъде направена проверка на твърденията, че лидерът на партията Ахмед Доган е получил от държавата хонорар от 1.5 млн. лева за консултантски услуги. Това съобщи в понеделник пред БНТ говорителят на формацията Камен Костадинов. По-късно същия ден с официално писмо, подписано от Доган, главният прокурор бе призован да направи "пълна проверка" на проекта за хидровъзел "Цанков камък".

Костадинов уточни, че Доган наистина е взел сумата, но тя е била платена от частен институт по минно дело. Костадинов добави, че услугите на партийния лидер не са свързани с проекта ”Цанков камък”, както бе съобщено по-рано.

От ДПС закъсняха с реакцията си, тъй като още в събота градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че ще бъде направена проверка на случая.

Депутатът от ДПС обясни още, че в публикацията, уличаваща Доган в конфликт на интереси, има "много полуистини", които са "по-опасни от лъжите". Според него конфликт на интереси би имало, ако въпросният институт е работил по държавен проект.

Говорителят на ДПС определи своя лидер като "идеологът на развитието на енергия от алтернативни източници в България" и сред идеолозите за построяването на "Цанков камък".

"Той е много добре подготвен по тази тема. Ахмед Доган е почетен член на Водородното дружество и освен това има лаборатория в дома си, общува с учени, постоянно се среща с хора от БАН", каза Костадинов.

Той разкри, че Доган вече е регистриран като физическо лице по ДДС и работи и по други енергийни проекти.

"Това, че Доган е философ по образование, не му пречи да се занимава с язовири и хидровъзели. Политикът е този, който изпреварва събитията, а не тича след тях, и такъв политик е Доган", коментира още Костадинов.

Хонорарите на Доган предизвикаха и коментара на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. В понеделник той не поиска да даде оценка "законни или незаконни" са консултантските договори, но, според него, акцентът бил по-скоро от морална гледна точка. "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава", каза Цветанов.

"В тази посока това е една от формите за легализиране и придобиване на парични средства", заяви вицепремиерът.

"Всичко, което е по "Цанков камък", финансово се обезпечава от Националната електрическа компания. Ако ДПС смята, че НЕК не е държавна компания - нещо не са наясно", заяви още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България