ДПС ще бори "демагогията" на ГЕРБ за наследството със "стената на истината"

ДПС ще бори "демагогията" на ГЕРБ за наследството със "стената на истината"

Със сравнителни таблици за макроикономическите показатели на развитието на страната по време на тройната коалиция (2005-2009 г.) и изминалата година от мандата на управлението на ГЕРБ, от ДПС настояха правителството да "спре с демагогията по отношение на наследството". В четвъртък народният представител Алиосман Имамов, който в предния парламент бе зам.-шеф на бюджетната комисия, представи няколко графики, чрез които направи сравнителен анализ за състоянието на икономиката сега и преди 2-3 години.

Идеята за създаването на "стената на истината", както от ДПС са нарекли таблиците и която се намира в парламентарната стая на движението, била на лидера на партията Ахмед Доган, а тя ще може да се попълва всеки месец както от депутати от опозицията, така и от репортери.

В първата графика, която очертава тенденцията за развитието на брутния вътрешен продукт (БВП), е показано, че началото на рецесията е в четвъртото тримесечие на 2008 г.. "След това трендът, по който се изчислява икономическото развитие, продължава да е надолу", посочи Имамов.

По отношение на производителността на труда (втората таблица) от ДПС твърдят, че при управлението на тройната коалиция, в което те участваха, има ясно очертана възходяща линия.

По думите на Имамов една година преди началото на кризата се е очертала и друга тенденция - увеличаването на безработицата.

"Инфлацията нараства още по времето на тройната коалиция, след което се наблюдава рязък спад в началото на 2009 г.", коментира икономистът.

По отношение на спада на преките чуждестранни инвестиции Имамов коментира, че той е започнал още в края на 2007 г. и началото на 2008 г.

"Ако през следващите две години линиите на износ и внос се пресекат, това означава, че България излиза от рецесията", посочи още той.

В коментар за фискалния резерв и актуализацията на бюджета, която управляващите готвят и която трябва да влезе за обсъждане и гласуване в Народното събрание най-вероятно следващата седмица, Имамов каза, че той не трябва да пада под минимума от 4.5 млрд. лв.

По-добре управляващите да направят сериозни съкращения на публичните разходи и да не рискуват финансовата стабилност на страната, смята Имамов.

Споделяне

Още от България