ДПС ще играе с ГЕРБ за кмет на Габрово

ДПС ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Николай Сираков в частичните избори за кмет на Габрово, насрочени на 19 юни. Това съобщи в четвъртък председателят на областната организация на ДПС Юсеин Юсеинов.

Решението е взето в сряда на разширено заседание на ДПС, уточни той. По думите му са били обсъдени всички седем кандидатури, издигнати от политически формации в града.

Мотивите на ДПС за взетото решение са, че Сираков е работил дълго в публичната сфера и е бил част от екипа на бившия кмет Томислав Дончев. Дончев стана министър без портфейл по еврофондовете, което наложи да се избира нов кмет.

ГЕРБ не се нуждае от подкрепата на ДПС, обяви в специална декларация председателят на предизборния щаб на партията Красимир Велчев.

Той заяви в четвъртък, че ГЕРБ никога не са водили каквито и да е било преговори с представители на нито една политическа сила за подкрепа на избори, и не влизат в никакви партийни коалиции и други предизборни договорки.

"Призоваваме всяка една политическа партия да декларира в какви коалиции е влязла и с кои партии е сключила споразумения", се казва още в декларацията. Красимир Велчев изрази съмнение, че слухът за оттеглянето на Николай Сираков и подкрепата за него идват от едно и също място. Той припомни  изказването на Румен Овчаров през 2009-та за създаването на РЗС, връзката с ДАНС и гласуването на вот на недоверие на президента. "Когато тези неща ги съберете в едно, ще стигнете до новата тройна коалиция, която за радост е в опозиция", каза още Велчев.

В същото време кандидат-кметът на Синята коалиция Ива Николова заяви, че в момента в Габрово се извършва репетиция на политическото преразпределение на управлението на централно ниво.

"Днешният ден смъкна маските от мнимата политическа битка между ГЕРБ и БСП и ДПС като изразители на мандата на уж омразната за партията на Бойко Борисов тройна коалиция", заяви журналистката Ива Николова.

Тя припомни, че по време на предизборен дебат кандидатът на социалистите Николай Григоров в прав текст е казал, че смята да продължи политиката на ГЕРБ.

"За подобни задкулисни договорки на централно ниво медиите и анализаторите  намекват отдавна, но управляващите упорито отричат. Изборите в Габрово  изключват тълкуванията и оголват същинските факти. А те са: ДПС стои зад ГЕРБ, а БСП се зарича да продължи по същия пагубен за града ни път. Разбира се, не е ясно дали игрите на централите в София съответстват на настроенията на избирателите и на трите партии", каза още Ива Николова.

"Като оставим  настрана дали между трите партии няма уговорки за зам.-кметски постове, по-важно е да си отговорим на въпроса кога техните представители и идеолози говорят истината - когато се ругаят взаимно пред гражданите, или когато се договарят под масата за взаимна подкрепа", посочва Ива Николова, чиято кандидатура е подкрепена и от партия ЕНП и ВМРО.

Другите кандидати за кмет са Николина Карабелова от НДСВ, Ради Стоянов от "Атака", Пенчо Пенчев от РЗС, Боян Савянов, подкрепен от "Българска социалдемокрация".

Споделяне

Още по темата

Още от България