ДПС ще има кандидат кмет на София, целта е 40 кметове в страната

Лютви Местан, Мустафа Карадайъ, Рушен Риза, Алиосман Имамов от ДПС внесоха документите за регистрацията на партии и коалиции за местните избори, сн. БГНС

ДПС ще има кандидат за кмет и в София, стана ясно в сряда, когато лидерът на движението Лютви Местан подаде документите с 6600 подписа за регистрацията му в Централната избирателна комисия за местния вот.

Смятаме, че това e въпрос на отстояване на политическа идентичност и отговорност, обясни Местан, като отказа да назове името на кандидата.

Целта на ДПС е да има 40 кметове на общини, избрани с листата на ДПС, заяви лидерът на движението.

По думите му на места е възможно взаимодействие с други партии, идейно близки до ДПС. Той обаче посочи, че ДПС ще издигне свои кандидати за кметове в много голяма част от общините. Не се ангажираме с издигане на кандидати във всички, но в огромната част ще имаме собствени кандидати, включително и в столицата, обясни председателят на ДПС.

Лютви Местан добави, че започват консултациите с местните организации от следващия понеделник и се надява този процес да завърши в рамките на седмица или десетина дни. Не сме партия, която налага кандидати за кметове с решение на председателя или на ЦОБ, коментира той.

Ще гласуваме за наши кандидати на първия тур, вторият тур е друга политическа реалност и решението ни ще зависи на първо място от качеството на кандидатите, дали те са кандидати на системни демократични партии, и от оценката на местните ни структури, отбеляза той.

Местан каза, че на влизане в ЦИК се е спънал с десния крак и колегите му са казали, че това е на късмет. ДПС обаче е партия, която на последно място ще разчита на късмета си, разчитаме основно на силната мотивация на избирателите ни и на огромния експертен потенциал, който партията натрупа в местното самоуправление в последните 25 години, посочи той. Целта ни е минимум запазване на позициите с реална възможност за разширяване на позициите на ДПС в местната власт, коментира председателят на Движението.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?