ДПС ще лиши от смисъл ключови предложения на БСП за Изборния кодекс

Прагът за пренареждане ще бъде 7%, но за преференциален вот ще се броят и бюлетини за партийната листа

ДПС ще лиши от смисъл ключови предложения на БСП за Изборния кодекс

Преговорите между БСП и ДПС за промени в Изборния кодекс не са довели до сериозно сближаване на позициите и най-вероятно общ проектозакон няма да има. Очаква се следващата седмица социалистите да внесат своя проект, а ДПС да направят свои предложения и редакции по него между първо и второ четене, научи Mediapool. Какъв в крайна сметка ще е резултатът от законотворчеството, на този етап не е ясно, но той може би ще се различава доста от проекта, който социалистите ще внесат до дни в деловодството на парламента.

БСП твърдят, че няма да отстъпят от текстовете за преференциален вот с праг 7 на сто, активна регистрация за прочистване на списъците от мъртви души, професионална изборна администрация и машинно гласуване. ДПС обаче няма интерес от тези прогресивни нововъведения и ще се опита да направи така, че те да останат само "декорация", но не и реално действащи норми, според източници на Mediapool.

Изработването на Изборния кодекс бе сред приоритетните ангажименти на новото мнозинство, напомпан с многозначителни политически послания: да гарантира честни избори, да отговори на препоръките на международните наблюдатели, както и на обществените очаквания. Поради тази причина бе създаден обществен съвет към временната комисия, натоварена с работата по закона, чиито заседания бяха широко отразявани в медиите и рекламирани като модел за диалог, откритост и чуваемост.

Мая Манолова от БСП, която бе начело на комисията, в четвъртък отказа да коментира докъде е стигнала работата по проектозакона. "Няма как, докато преговаряме с ДПС, да кажа предварително за какво преговаряме. Имайте малко търпение", каза тя пред Mediapool.

Според източници от ръководствата на БСП и ДПС, обаче, преговорите са към своя край.

"Ще внесем предложенията си, а ДПС ще ги "редактират" в движение между двете четения на закона", заявиха от БСП.

"Колегите нека си внесат кодекса с тези предложения, близки до популизма, а вече НС ще реши окончателно", казват от движението.

Квазипреференция и "какво мисли избирателят"

ДПС ще се "съгласи" със 7% преференция, но само ако за подаден преференциален вот се брои и гласуването без изрично указано пренареждане. Ако това се приеме, партийната листа на практика няма да има шанс да бъде преподредена от избирателя, защото повечето хора по навик пускат бюлетината без да отбелязват предпочитан от тях кандидат. При това положение преференциалният вот, чиято цел е гражданите да могат да коригират партийните централи и да изкарат напред предпочитани от тях кандидати, губи своя смисъл.

ДПС най-вероятно ще оправдаят "авангардното" си предложение с мотива, че тези, които не отбелязали преференциален кандидат, всъщност са направили това, приемайки подредбата в партийната листа.

"Повечето от избирателите, твърдите ядра на една партия, мислят сходно с ръководството ѝ, така че това не би трябвало да бъде проблем", обясниха депутати.

По отношение на предложението за активна регистрация, ДПС може да се съгласят такава да бъде въведена някога, но условното ѝ начало при всички случаи няма да са изборите за Европейски парламент през май.

Това бе очаквана позиция на ДПС, защото, ако за основна база се броят гласувалите на евровота, то движението няма да използва потенциала си зад граница, а впоследствие трябва да има много дописани в списъците.

ДПС имат резерви и към машинното гласуване, но най-вероятно ще приемат последната официална позиция на БСП – техниката да се въвежда по-скоро експериментално в 100 до 500 секции в страната, което на практика не "застрашава" хартиените бюлетини в смесените райони.

_______________

Този документ е препечатан с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още по темата

Още от На фокус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?