"Нощта е бременна с нови тенденции"

ДПС ще подкрепи Калфин, за да спре некомпетентната политика на ГЕРБ

Според Доган избирателите едва ли ще позволят една партия да поеме цялата власт в страната

ДПС ще подкрепи Калфин, за да спре некомпетентната политика на ГЕРБ

ДПС ще подкрепи кандидат-президентската двойката на БСП Ивайло Калфин-Стефан Данаилов на втория тур срещу кандидатите на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова. Това обяви на пресконференция в нощта след първия тур на вота "2 в 1" лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той поясни, че на първия тур за тях приоритет е бил местният вот, в който движението печели 6.7% от гласовете.

Доган уточни, че не искат нищо в замяна за подкрепата и никога не са искали. ДПС ще поиска "една целувка", пошегува се той. Няколко часа по-рано Росен Плевнелиев неколкократно декларира, че няма влиза в уговорки с никого за балотажа и обвини Калфин за сделка с ДПС. От изявленията на премиера Бойко Борисов и заместника му и шеф на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов стана ясно, че централният им апел за балотажа ще е да се избере президент, неподкрепен от ДПС.


Движението не се разглежда толкова сериозно, но ако все пак без нас бъде излъчен президент, бихме били доволни, коментира по този повод Доган. Този мит, по думите, му е опит да се сатанизира партията.

Лидерът на ДПС за пореден път посочи, че изходът за спасение на България от кризата е в предсрочните парламентарни избори.

ДПС запазва позициите си в местната власт, с тенденция да ги разшири


В около 50 общини ДПС печели на първи тур или отива на балотаж, обобщи заместник-председателят на партията Христо Бисеров. Той уточни, че до момента партията печели в 24-27 общини, очакванията са кандидати на движението да стигнат до втори тур в други 22-25 общини.

ДПС печели на първи тур или се явява на балотаж в общини, в които не управляваме, като Айтос, например, отбеляза Доган. По думите му ДПС запазва позициите си в местната власт, с тенденция да ги разшири.

"За нас е приоритет местният вот, дори в европейско измерение от гледна точка на децентрализацията, местният вот не е само самоцел, той е инструмент за решаване на инфраструктурни инструменти и за усвояване на еврофондове", каза още Ахмед Доган.

Той декларира, че очаква смяна на политическото време.

"Нощта е бременна с нови тенденции"


Президентският вот има надпартиен характер, изборът на държавен глава е знак за развитие на страната през следващите години, смята Ахмед Доган. Според него обаче Росен Плевнелиев "не вещае нищо добро", ако влезе на "Дондуков" 2.

Лидерът на ДПС очерта приемливия за ДПС профил на новия президент. Той трябва да гарантира мира, спокойствието и сигурността на гражданите. На второ място в рамките на компетенциите си трябва да е гарант на необратимостта на демократичния процес. През последните две години тенденциите, според оценката на Доган, са в обратна посока. На трето място, посочи той, държавният глава не трябва да е пасивен наблюдател на обществения живот, а ключ за привличане на необходимите чуждестранни инвестиции.

"По тези критерии двойката Ивайло Калфин – Стефан Данаилов или, както го наричаме чичо Ламбо, са най-подходящите с човешкото си измерение, експертност и политическа компетентност", заяви Ахмед Доган и се зарече ДПС ще направи всичко възможно на втори тур двойката на БСП да получи необходимата подкрепа от избирателите на движението.

Нощта е бременна с нови тенденции, оценки, самооценки, явления и дори неидентифицирани феномени в политиката, каза в типичния си стил Доган.

Направи ни впечатление, че някои от управляващите не познават географията на страната, препоръчвам им по-прецизно да се запознаят с политическата и нормална география", каза Доган по повод изказванията по-рано на председателя на Цветан Цветанов за данните за вота в Черноочене.

ГЕРБ и Цветанов имат цветни сънища

Лидерът на ДПС посочи, че община Черноочене се намира не другаде, а в област Кърджали. Той подчерта, че Черноочене и Кърджали винаги са били първенци на изборите през последните години. По-рано Цветан Цветанов обяви, че в Черноочене ГЕРБ отива на балотаж. Малко след това стана ясно, че ДПС печели изборите в Черноочене на първи тур, както и в Кърджали, където ГЕРБ твърдяха, че са направили пробив с техния кандидат-кмет и отиват на балотаж.

По този повод зам.-председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че Цветанов и ГЕРБ имат цветни сънища и продължават да бъркат желаното с реалното.

"Нашата оценка за резултата на ГЕРБ на тези избори е, че това е провал. Да си правят оценка на победители, когато всъщност са спечелили само три области е най-малкото некоректно”, каза Доган и упрекна управляващите, че подменят темата като фокусират разговора за това какво ни предстои, колко сме зле и как ще се оправим.

"Затова мисля, че ако тази вечер нощта е бременна, тя ще роди новите хоризонти пред българското политическо пространство. Едва ли българските избиратели ще позволят един политически субект да поеме цялата власт в страната”, заяви Доган.

Той обяви, че ДПС са решени да направят всичко необходимо, за да спрат некомпетентната политика на ГЕРБ, която води до пропадане на страната най-вече в икономическо отношение. По думите му, ако не се намери ключ за решаването на тези въпроси, може би след година-две ще бъде късно.

На въпрос как е мобилизирал избирателите на ДПС Доган отговори, че във всички региони е обяснявал, че само след няколко години ще се срамуваме да обясняваме на децата си защо сме допуснали ГЕРБ да управляват страната.

Лидерът на ДПС определи кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев като неподготвен и случаен човек. По думите му "случайността, случайните и неподготвени личности са един от най-големите бичове на този измъчен преход”.

На финала Доган упрекна медиите, че носят вина за всичко това и без тяхно участие то би било невъзможно.

Още по темата
Още от България

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?