ДПС ще подкрепи Петър-Емил Митев за омбудсман

ДПС ще подкрепи кандидатурата на социолога Петър-Емил Митев за омбудсман, ако той бъде номиниран за поста от НДСВ. Това стана ясно от изявление на заместник председателя на движението Емел Етем в сряда.

Във вторник стана ясно, че въпреки номинацията на НДСВ депутата Кирил Милчев за поста, подкрепена в подписка от 61 депутати, групата на управляващите има нов фаворит - свързаният с БСП социолог Петър-Емил Митев.

Днес Етем каза, че ДПС няма своя кандидатура за омбудсман и в момента проучва внесените номинации. Запитана дали ДПС ще застане зад кандидатурата на НДСВ депутата Кирил Милчев, Етем отговори с думите - и други кандидати са предложени.

Коренно различен бе коментарът ѝ на информацията за социолога Петър-Емил Митев, който е преподавал на лидера на движението Ахмед Доган и не пести публичните си похвали към него.

"Това е една много сериозна кандидатура, която бихме подкрепили", заяви Етем и добави, че социологът е познат не само в средите на политиците, но и на българската общественост, която имала много високо мнение за него. Считам, че той би бил много достоен омбудсман, добави Етем.

Според ДПС, омбудсманът - тоест гражданският защитник, трябва да е човек с достатъчно доказана обществена позиция, популярен, да е наясно с материята, но не задължително юрист, "човек, който би вдъхнал увереност на обществеността, че тази институция ще бъде изпълнена със съдържание".

Съвместно с партньорите от НДСВ ще обсъдим номинациите за омбудсман, каза още Етем. Според вчерашни информации, ръководството на ПГ на НДСВ планира изборът на обществен защитник да мине през парламента другата седмица.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?