ДПС ще подкрепи съдебна реформа, но на ГЕРБ, а не на РБ

Местан поиска оттеглянето на проекта за конституционни промени и изработване на нов след местния вот

ДПС ще подкрепи съдебна реформа, но на ГЕРБ, а не на РБ

ДПС ще участва в консултациите за съдебната реформа. Това заяви в събота лидерът на движението Лютви Местан в Пловдив, ден след като той и премиера Бойко Борисов демонстрираха топли отношения в Момчилград и пиха кафе на четири очи. Председателят на движението обаче подчерта, че промените в съдебната власт не могат да се случат по модела на Реформаторския блок и призова Борисов да изземе инициативата. Веднага след това Местан обвърза провеждането на реформата с провеждането на местните избори и "реалната политическа подкрепа“ за политическите партии. Според неговите изчисления конституционните промени трябвало да се случат в кратки срокове след местните избори.

Едновременно с това водещи лица на ГЕРБ заговориха, че очакват компромис от страна на опозицията. А Цветан Цветанов коментира, че предложените промени в конституцията ще бъдат променени след първо четене.

 "Съдебната реформа забуксува. Тя не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок. За да е успешна една реформа са необходими компетентност и висок кредит на обществено доверие. В РБ не са налице и двете предпоставки“, каза в събота Местан.  

Според него реформаторите не са успели да убедят дори десните анализатори от собственото си семейство в правилността на идеите си. Самият Георги Марков, бившият конституционен съдия, не е съгласен с този конституционен проект, твърди лидерът на движението.

"Реформаторите получиха доверието на едва 8% от избирателите и от тази позиция да се държат като ментори дори на ГЕРБ, е не само безотговорно, но и карикатурно политическо поведение“, твърди Местан. Той призова след местните избори да се види кой каква реална политическа тежест има и“ на кои политически сили може да се разчита, за да се проведе съдебната реформа“.

„Агресивният стил на РБ, монологичното заклинание, агресивното менторско налагане на партийни позиции, няма да осигури успеха на съдебната реформа", подчерта Местан

Той допълни, че "ГЕРБ трябва да променят ролята си в този процес. Премиерът Бойко Борисов, от подкрепящ реформата на реформаторите, трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа. Борисов е далеч по-диалогичен от своите реформаторски партньори, които стесниха подкрепата за конституционните реформи", обясни Местан. Според него трябва да се стигне до оттеглянето на конституционния проект на РБ , след което по пътя на диалога с евроатлантическо мнозинство от системни партии, да се постигне съгласие за съдържанието и посоката на съдебната реформа. И след местните избори в кратки срокове тази реформа да се реализира.

След това Местан отново подчерта, че партията му ще участва в консултации за реформата. "Този диалог трябва да се води с цел постигането на съгласие за съдържанието на реформата. ДПС не отказва консултации, напротив - ще участваме в тях“.

След като повече от половин година мнозинството в парламента не организира консултации за петата поправка в основния закон, а в петък премиерът хвърли вината за това върху правосъдния министър Христо Иванов, който според Борисов не търсел подкрепа, такива разговори бяха анонсирани от Цветан Цветанов.

В петък вечерта отново в Пловдив лидерът на ГЕРБ в парламента обяви, че в следващите 10 дни предстоят консултации с основните политически сили в парламента, за да се осигури необходимата подкрепа при гласуването за промените  в конституцията. По думите му, ако подкрепата към  събраните до момента малко над 130 подписа в полза на конституционните промени е налице, предстоят дискусии, които в следващите 5 месеца биха дали силен тласък на съдебната реформа.

Междувременно в събота от Враца председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че според нея промените в конституцията ще получат достатъчно гласове в пленарна зала. Председателят на парламента призова за разумен подход от всички парламентарни групи към предстоящият дебат и гласуване в пленарната зала на текстовете.

"Лош момент се падна чисто времево за извършването на тези много важни промени в конституцията. Предстоят  и местни избори - това във всички случаи дава сила на емоцията на между различните политически партии“, заяви Цачева.

Тя коментира и категоричният отказ от страна на БСП да гласуват „за“ петата поправка на основния закон.

“Считам, че в един дебат и специално на първо гласуване, когато се подкрепя философията и принципа за промяна, е възможно те да променят мнението си, защото многото работа за конкретната редакция на текстовете предстой между първото и второто гласуване“,  каза Цачева.

Едновременно с това  в събота Цветанов пък заговори за коригиране на конституционните текстове след първо четене в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България