ДПС ще показва етнорелигиозна пъстрота в кандидат-депутатските си листи

Лютви Местан, Сн: БГНЕС

Право да издигат кандидати за народни представители ще имат всички местни организации на ДПС, като последната санкция ще е на предизборния щаб на движението. Това стана ясно от думите на председателя на партията Лютви Местан в четвъртък след заседание на Централния съвет на партията, който започна процедурата по издигане, номиниране и утвърждаване на кандидатите за депутати.

Първият етап от процедурата са разширени заседания на общинските съвети на ДПС и от издигнатите кандидати ще се номинират до трима от всяка община. Няма ограничение да се предлагат само жители на съответната община.

След това Централният изборен щаб на ДПС, който се оглавява от председателя на партията, подрежда номинираните представители.

Въпреки упорития мит за ДПС като партия от лидерски тип, това е партия, която е с много сериозна функционираща вътрешнопартийна демокрация, подчерта Местан.

Основен критерий за номинирането на кандидати за народни представители са да са избираеми, с обществен авторитет и да споделят идеите на ДПС и либерализма. Не е задължително да са членове на движението, нерядко лица от гражданската квота ще заемат избираеми позиции в листите на ДПС, посочи още лидерът на партията.

Номинациите от местните структури трябва да са направени до 25 март и до първата седмица от април най-вероятно ще приключим окончателно процедурата и ще утвърдим кандидатите, допълни той.

При нас съставът на парламентарната група е следствие от балансирането на най-различни критерии, отбеляза Местан. Амбицирани сме да представим цялата етнорелигиозна пъстрота в нашата парламентарна група, посочи той и отбеляза, че е много важен балансът от приемствеността и промяната от гледна точка на застъпване на различните критерии.

Местан посочи, че очаква като резултат от приетите процедури да се стигне до определено обновяване на лицата. Според него, обаче е несериозно да се говори за "квотен принцип" при обновяването на една или друга парламентарна група, при нас това ще бъде естествен резултат, коментира той.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?