Ползвайки внесените промени от ГЕРБ

ДПС ще преработват и бюлетината в Изборния кодекс

Причината е, че електоратът щял да се "обърка" и да гласува с преференция

ДПС ще преработват и бюлетината в Изборния кодекс

Освен поправката в Изборния кодекс, която ще коригира състава на ЦИК при стартирала вече изборна кампания, парламентът е на път да сътвори нов прецедент, като промени и утвърдената бюлетина, с която ще се гласува за евродепутати на 25 май. Както научи Mediapool, ДПС са решили да използват стартиралата процедура за промени в ЦИК и между двете четения в парламентарната комисия тихомълком са внесли нова поправка - за вида на бюлетината. Целта ѝ, най-общо казано е, избирателните на движението да не гласуват "погрешка" за преференциален кандидат.

 

Предложението ще бъде обсъждано в четвъртък на правна комисия.

 

От Движението за права и свободи искат да променят вида на бюлетината, защото вариантът, за който включително и те гласуваха преди месец, щял да обърка техните избиратели. Неофициално обясняват, че Изборният кодекс "така и така ще е отворен за ремонт, защото да не се пооправи малко и "изгледът" на изборните книжа".

 

Според приетия през март Изборен кодекс, на европейски и национални избори ще се гласува с интегрална бюлетина с имената на партиите, като отстрани ще има отделна номерация, която ще служи за гласуване с преференция.

 

За да не става бюлетината излишно дълга, депутатите решиха да приемат косовския модел - вляво да са изписани имената на партиите със съответните им номера, а в дясната част, в квадратчета - само номерата на кандидатите. Така гласоподавателят ще борави с "номер" два пъти – веднъж за партия, веднъж за кандидат. ДПС обясняват, че "две квадратчета" ще затруднят силно техните избиратели.

 

"Ние така или иначе им обясняваме да не гласуват с преференция, защото ни е важна листата, така както ще я подредим. Но да си представим условно, че ДПС е номер 10 в жребия на ЦИК. Значи ще сме и номер 10 в бюлетината. На евроизборите листата на всяка партия ще е от 17 души. Ако избирателите за по-сигурно гласуват с номер 10 в едното квадратче, но и в другото квадратче – това за кандидатите, ще дадат преференция за десетия ни кандидат", обясниха депутати.

 

Затова ДПС са изобретили вариант, с който по-лесно да обясняват на електората си как да попълва бюлетината. ДПС искат да се приеме текст, според който партийната номерация в бюлетината е в квадратче, а номерата на кандидатите да са графично отделени в кръгчета.

 

"Така ще можем да обясняваме на хората кое да попълват и кое не", поясниха народни представители.

 

До ревизията на кодекса се стигна след договорка между ДПС и ГЕРБ за увеличаване състава на Централната избирателна комисия с още един човек, който ще бъде от квотата на ДПС, което твърди, че заради указа на президента е "ощетено" от третата си квота в ЦИК, която отстъпи на ГЕРБ. Формално поправката в закона е внесена от ГЕРБ, но инспирирана от ДПС, чийто лидер Лютви Местан обяви предварително как трябва да се разреши спорът за местата в ЦИК.

 

Новото предложение е ЦИК да стане от 19 на 20 души, от които 18 се предлагат от парламентарните партии. Според внесените от ГЕРБ текстове, съставът на ЦИК трябва да да стане плаващ - с 18 души, предложени от парламентарните партии, които да бъдат постоянни, а останалите да се определят в зависимост от извънпарламентарните партиите, които имат евродепутати.

 

"Този текст няма как да мине, групата е решила, провели са се вече първо четене в комисия и в зала, но ако ДПС много настоява квадратчетата да станат на кръгчета, може и да ги подкрепим", твърдят от левицата.

 

Ако кодексът бъде променен точно в тази си част, то промените ще засегнат пряко и взети вече от ЦИК решения. В края на март Централната избирателна комисия, спазвайки сроковете в Изборния кодекс, взе решение и одобри окончателния вариант на бюлетината. Ако видът на изборните книжа бъде променен, комисията трябва да анулира свои вече взети решения и да ги гласува отново, въпреки че в закона сроковете, в които това се случва, са строго разписани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?