ДПС ще проведе ”големия разговор” за Пеевски и КТБ, но след изборите

Местан вдигна скандал на Нова телевизия заради предизборен репортаж

Лютви Местан, сникма БГНЕС

”Аз съм готов и мисля, че г-н Пеевски е готов за големия разговор за Пеевски след изборите. Както и за другия разговор - за КТБ като банка на ДПС”. Това декларира лидерът на ДПС Лютви Места в събота в интервю за Нова телевизия, излъчено в събота.

В момента ДПС се намира в политическа изолация, защото е отричана като възможен коалиционен партньор от всички партии с шанс да попаднат в новия парламент. Отделно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна да намеква за широка коалиция с БСП, което допълни усложнява ситуацията около ДПС.

Пред Нова телевизия Лютви Местан каза, че именно ръководената от него партия е предложила създаването на закон за разкриване на банковата тайна на всички публични лица на Прехода.

"Никой не ни подкрепи. Кой се бои от истината за КТБ? "Казвам го на моралните цензори, които привиждат връзка на ДПС с КТБ. Моралният цензор, който и да е той, трябва да бъде много предпазлив с присъдите, които раздава, защото първо трябва да е убеден в своята чистота и изрядност", каза лидерът на ДПС.

Местан призова на облог лидера на БСП Михаил Миков за това кой е предложил въвеждане на банковата ваканция за всички банки покрай кризата с КТБ и последвалата атака срещу ПИБ.

”Ако се окаже, че там има предложение от мен или Йордан Цонев за въвеждането на банкова ваканция, аз и Цонев напускаме листите на ДПС още преди края на кампанията и напускаме и политиката. Но ако се види, че не сме направили никога подобно предложение, Миков да е така доблестен и той да поеме ангажимент да се откаже от листите. Не може да се отправят толкова безочливо обвинения”, каза Местан.

Скандал за репортаж

Интервюто на Лютви Местан бе излъчено на запис, а след това в бе пуснат репортаж от негово участие в предизборен митинг в село Долни Воден. От записа от който се чува той да казва: "Днес всички оратори говореха на български. Аз смятам това за ненормално. За аномалия, която няма нищо общо с ценностната система на Европейския съюз. Затова ще поема политическата отговорност и с риск отново да бъда глобен ще се обърна към вас със съкровеното "Много близки братя. Заедно ли вървим?".

Веднага след това Местан се включи по телефона в студиото и вдигна скандал на водещата Диана Найденова, обвинявайки, че са направили монтаж на изказването му. Тя категорично отрече с думите: "Кълна се, няма такова нещо!".

"След като направихте абсолютно скандален монтаж на изказването ми в Долни Воден - там казах, че не е нормално да бъда глобен, ако кажа няколко думи на майчин език, аномалия е за това, че съм глобен, че съм казал няколко думи на майчин език. А не че е ненормално, че всички оратори преди мен са говорилии на български език", избухна Местан.

"Господин Местан, успокойте се. Това не е нормално", отвърна журналистката. Диана Найденова покани Местан да отиде в телевизията, за да изгледа материала.

Бареков нормален ли е?

Местан използва обаждането си, за да изкаже и отношението си към Николай Бареков, който смята да блокира границата с Турция, за да предотврати гласуването на българите от турски произход.

”Един болен мозък отвори границата с Турция през май 1984 г., сега друг иска да я затвори. Според вас, този човек нормален ли е?", попита с насмешка Местан журналистката за лидера на "България без цензура".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?