ДПС ще учи НДСВ на избори, но без да се явява с тях

ДПС ще се придържа към досегашната си практика на търсене на най-печелившите коалиции за кандидатури за местния вот и няма да се обвързва с НДСВ за местните избори т.г.

Днес зам.-председателят на ДПС Емел Етем обясни, че по всяка вероятност местните структури на движението ще получат по-голяма свобода при избора на кандидати и при решенията да издигнат собствен или да подкрепят чужд. Те обаче ще бъдат задължени да подадат пред ръководството на ДПС повече от една кандидатура. "Където ДПС има потенциал, ще издига свои кандидати, на други места ще се подкрепят независими, на трети - кандидати от друга партия, която отговаря по програма и идеология на ДПС. В някои общини - сигурно и с партньорите от НДСВ", обясни Етем.

За сметка на това обаче хората на Доган щели "да сдъвчат набързо своя опит" в изборите пред НДСВ, за да можели партньорите им да бъдат "по-адекватни" и да спечелят в повече общини.

"Това са първите им местни избори и това е доста притеснително за тях, още не знаят технологията и механизмите, но затова сме партньори - за да ги светнем и в това отношение", обясни Етем.

Професионализъм, известност и одобрение от страна на местния електорат са главните критерии, на които ще трябва да отговарят подкрепените от ДПС кандидати. Етем обясни, че резултатите от предишните местни избори ясно са показали, че хората искали да гласуват за личности, а не по партийни пристрастия.

Стратегията на ДПС ще бъде окончателно приета едва след като бъди избран новият Централен съвет на движението в средата на февруари по време на Националната конференция.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?