ДПС: Ще внасяме вот след вот на недоверие

В дълг сме към Сакскобургготски, нужен е закон за имотите

ДПС: Ще внасяме вот след вот на недоверие

През 2018 г. управляващите да се готвят за вот след вот на недоверие, предупреди депутатът от ДПС Хамид Хамид във вторник и уточни, че темите могат да бъдат всякакви. Партията, чийто най-изтъкнат представител е бизнесменът Делян Пеевски, изрази тревога за ширещата се корупция.

"Корупцията в последните години се шири и е безнаказана, има я в изключително много сфери, но е нетърпима при изразходването на публичния ресурс - в националната сигурност, в демографската политика и в здравеопазването", коментира Хамид пред БНТ. Посочените от него ресори "национална сигурност" и "демографска политика" са ръководени от вицепремиерите на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, а именно участието на националистите във властта е главният кахър на ДПС.

"Теми много... Вотове на недоверие през 2018 година. Не всички ще бъдат на тема корупция. Но темите с корупция са много чувствителни в обществото. Това е тема на целия преход. Ние като опозиция ще използваме всички демократични инструменти, които ни дава конституцията, правилникът на Народното събрание и българското законодателство и ще търсим сметка от управляващите и ще бъдем техен коректив", допълни депутатът Хамид.

По думите му предстоящият вот на недоверие по темата за корупцията се внася заедно с БСП, защото ДПС няма необходимия брой гласове, за да направи това самостоятелно.

Според него обаче през следващата година вотове на недоверие ще има и в други сфери.

Хамид заяви, че парламентът трябва да премахне давността за разследване на приватизацията и да даде инструмент на прокуратурата да разследва със задна дата. Такова предложение направи миналия месец ГЕРБ, след като ДПС даде идея.

Хамид защити безпрецедентните идеи на ГЕРБ за промяна в конституцията с думите, че се е случвало и друг път в нормотворчеството да се приемат закони със задна дата. Хамид даде пример с реституцията. "За да възтържествува справедливост, трябва да се приемат такива извънредни мерки", каза той. Допълни, че ДПС подкрепя идеята на БСП да се разследва и дейността на групировките по време на прехода.

Народното събрание е в дълг на фамилията Сакскобургготски, каза още депутатът от ДПС и предложи управляващото мнозинство да предложи законопроект за уреждане на въпроса с имотите на царското семейство. С такава препоръка излезе работната група към правосъдното министерство, но ГЕРБ заявиха, че няма да инициират закон, ако няма пълен консенсус в парламента, какъвто към момента липсва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?