ДПС си пожела министерство на земеделието, храните и селските региони

ДПС си пожела министерство на земеделието, храните и селските региони

Срещу отстъпване на контрола върху горите, ДПС настоява да управлява не само земеделието, но и хранителната промишленост и селските региони. За създаването на ново мегаминистерство настоя във вторник министър Нихат Кабил (ДПС). Той съобщи, че ще предложи на Съвета на тройната коалиция, като решава за отделянето на горите в държавна агенция под контрола на БСП, каквото намерение обяви преди две седмици премиерът Сергей Станишев, под шапката на земеделското ведомство да минат хранителната промишленост и развитието на селските региони.

Отнемането на горите към този момент се очертаваше единствената отстъпка, която ще направи партията на Ахмед Доган при предстоящите рокади в кабинета. Според източници от тройната коалиция досега Доган не е дал съгласие за смяна на негови министри. За сметка на това БСП и НДСВ се разделят поне с по един, след като премиерът вече прие оставките на Румен Овчаров и Георги Петканов.

Сега хранително-вкусовата промишленост е поделена между министерствата на земеделието и на икономиката. Още по време на предишния кабинет, когато също държеше Министерството на земеделието и горите, ДПС настояваше да поеме контрола върху целия ресор. Засега под шапката на Кабил е първата част от веригата – производители и преработватели на хранителни продукти, а икономическото министерство е ангажирано с търговците. С въвеждането на евродирективата за безопасността и качеството на храните се засилва сериозно контролът върху стоките от животински произход, което и вероятно ще бъде аргументът на Кабил за съсредоточаването на цялата хранителна промишленост на едно място.

Ще предложа и аргументирам създаването на Изпълнителна агенция по храните към министерството, заяви Кабил след срещата си с чешкия земеделски министър Петр Гандалович във вторник. Той даде за пример Чехия, където тази и питейната промишленост са към Министерството на земеделието.

От БСП потвърдиха, че през юли ще бъде внесен проект за създаване на такава агенция, но още има спорове дали да е подчинена пряко на Министерския съвет или да е към земеделското министерство. Проектът за агенцията се готви от работна група начело със зам.-министъра на земеделието Светла Бъчварова (БСП).

Депутати от левицата определиха предложението на Кибал за мегаминистерство като “необяснимо”. Допълниха, че в крайна сметка ще стане това, за което се споразумеят лидерите на коалицията, но според тях концентрацията на власт в ръцете на ДПС става “нетърпима”. Приведен бе и красноречив пример - че само за една година Националната ветеринарно-медицинска служба е издала разрешителни за внос, възлизащ на 4 милиарда лева.

Включването и на селските региони в ресорите на агроведомството, вероятно Кабил ще аргументира с изпълнението на едноименния национален план, по който страната ще получи около 3.2 млрд. евро за периода 2007-2013 г. в изпълнението на проекти по 25 мерки.

В същото време БСП вече разясни достатъчно добре, че срещу съгласието ѝ посоченият от ДПС спорен бизнесмен Димитър Тадаръков да оглави фонд “Земеделие”, социалистите ще контролират парите по европейската програма за развитие на селските райони. Така червените си представят “баланс”, при който ДПС държи фондовете по САПАРД, а те - финансирането за селските райони, голяма част от които на практика са смесени и са в “електоралния обхват” на ДПС.

На ниво изпълнителна власт селските райони в момента са поделени между няколко министерства, а европейските фондове по тази програма (включваща пътища, НАТУРА-2000, агроекологичени култури и др.) се реализират със съфинансиране от държавата.

 

Споделяне

Още от Бизнес