ДПС смята, че властта не овладява кризите в Пловдив и с ЧЕЗ

ДПС смята, че властта не овладява кризите в Пловдив и с ЧЕЗ

Управляващите не се справят при кризи и това се вижда и при ситуацията, тръгнала от Пловдив с лекаря, и в ситуацията с продажбата на ЧЕЗ. Такова мнение изказа във вторник пред Нова телевизия депутата от ДПС Рамадан Аталай.

По думите му сюжетът с лекаря д-р Иван Димитров, застрелял Георги Джевизов - Жоро Плъха, се използва за отвличане на вниманието от другите скандари в държавата - като продажбата на електроразпределителното дружество, напрежението около НЗОК и др.

"Ситуацията в Пловдив показва слабостта на управляващите да се справят с кризисни ситуации. Готови са на всичко да покрият предишен скандал със следващ. Да оставиш в кризисна ситуация улицата да управлява – това е проблем. Улицата заема страна, а ние още не знаем какво се е случило", обясни Аталай.

Той сравни случая със шесторното убийство по Нова година и заяви, е ако тогава органите на реда са информирали обществото за случващото се, сега официалните власти не дават почти никаква информация.

Според депутата от ДПС пробремите идват от начина, по който е формирано управлението - това е и проблемът с ЧЕЗ. По думите на Аталай няма как ГЕРБ, която се обявява за дясна партия, да управлява заедно с формации, чиято позиция е за национализация, влизане на държавата в управление на предприятия и именно там е проблемът с ЧЕЗ в момента.

"Като че ли като настъпи паника или страх от неуправляваемост на процесите, премиерът се съгласява с подобни идеи", каза Аталай.

Преди ден от ДПС излязоха официално с позиция против влизането на държавата в сделката за електроразпределителното дружество.

"ДПС няма да смени курса за поддържа сигурността и стабилността. Това, че управляващите не могат да ги осигурят не значи, че ДПС сменя курса", каза още депутатът от движението на въпрос какво точно иска ДПС. На уточнението иска ли движението предсрочни избори, или друг начин да участва във властта, Аталай отвърна, че "гражданите решават кой да управлява", а политическата обстановка показва дали има предпоставки за избори.

Аталай коментира и евентуалното рестартиране на АЕЦ “Белене”.

Всички разговори за бъдещето на АЕЦ "Белене" с европейските и балканските лидери, както и с президента на Русия Владимир Путин са безсмислени докато управляващите не вземат решение какво ще правят, каза той.

"Ако не се изясни какво ще правят управляващите с енергетиката и ако нямаме решение за "Белене" от Народното събрание, всички други разговори и с руския, и с европейските и балканските лидери - не искам да го нарека фикс идея, но как сядаш на масата и казваш: "Европа, давайте парите, защото имаме съоръжения, завити в найлони?!", коментира депутатът.

Той припомни, че е в сила мораториум върху строителството, одобрен от Народното събрание, като едновременно с това премиерът Бойко Борисов говори за възобновяване на строителството като балкански проект с еврофинансиране. Вчера Борисов обсъди идеята си и с руския президент Владимир Путин.

Аталай каза, че ДПС има "особено отношение" към ядрената енергетика.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?