ДПС смята да използва СДС за нова правителствена коалиция

ДПС смята да използва СДС за нова правителствена коалиция

Отдавна се знаеше, че ДПС има апетити за контакти със СДС и евентуално му използване за някаква бъдеща коалиция, изключваща БСП, за следващ правителствен мандат. Това каза Едвин Сугарев, смятан за една от емблематичните фигури в СДС, по повод завоя на новото синьо ръководство към партията на Ахмед Доган. Според него това се прави с оглед на някакви бъдещи парламентарни избори.

Недостойно е да се правят такива коалиции и е лицемерие да се твърди, че си в опозиция на тройната коалиция, в същото време да подкрепяш най-одиозната нейна формация в разни места в страната, заяви той пред Инфо радио.

Твърденията на лидера на СДС Пламен Юруков, че “обръчите от фирми” на Доган не са доказани, будят у мен “презрение и отвращение”, каза Сугарев.

“Ако хората просто попитат местните си структури по места кой примерно раздава мелиорациите или пък кой се грижи за това горите да попаднат в съответните ръце на турските фирми, много ясно ще им стане за какво става дума. Просто е обидно да се казват такива неща от името на СДС”, заяви Едвин Сугарев, бивш член на НИС на СДС.

Той припомни, че синята партия е градена със съдействието на бившия ѝ главен секретар Христо Бисеров, който “изгони всички свободомислещи и прибра тези, които виждаха в политиката осъществяване на собствените си икономически интереси”.

Христо Бисеров, който сега е водеща фигура в ДПС, е “топлата връзка” между Доган и новия ръководен ешелон на “Раковски” 134, свързан с изгонени от Иван Костов членове на кабинета и функционери от първото правителство на ОДС.

Според Едвин Сугарев “когато една партия се превърне в предмет, който се слага на политическия тезгях, тя няма никакво бъдеще”. Той посъветва сините избиратели “въобще да не се интересуват повече от нея, а да се заемат с нещо по-сериозно. Лично за мен примерно тези граждански движения, които в момента искат оставката на Първанов, имат много по-голямо значение, отколкото СДС”, каза Сугарев.

Според него в СДС са останали само апаратчици. “Никой не пита евентуалните избиратели искат ли такава коалиция в Кърджали, или примерно съгласни ли са да бъде подкрепян Бойко Борисов в София само и само за да оцелеят някакви общинари на апетитните си места”.

“Става дума за това Стефан Иванов, Борислав Бориславов и още неколцина подобни на тях нещастници да си запазят местата в общинския съвет”, е мнението на Сугарев. По думите му “играта” на лидера Пламен Юруков е да лавира до последно, за да си повдига цената.

Възможни са трусове в СДС вследствие на новия курс, “но партията вече е достигнала до такива микроскопични размери, до такава степен е изчерпала политическото си достойнство...че повече няма накъде”, каза Сугарев. По думите му следващ трус ще заличи СДС от сериозния политически пейзаж.

Според него една коалиция между СДС и ДСБ за местните избори би решила донякъде проблема с достойнството на тези партии. Мнението му обаче е, че и двете трябва да се закрият и “да се направи нещо ново, иначе десницата ще бъде подменена от структури като тази на Бойко Борисов и в течение на десетилетия може би няма да има нормален политически живот в тази страна”.

Споделяне

Още по темата

Още от България