АБВ и ПФ подкрепиха БСП и "Атака" за връщане на прогресивното облагане

ДПС спаси запазването на плоския данък

"Дори в любимата ви Русия данъкът е плосък", каза Мартин Димитров на БСП и "Атака"

Йордан Цонев. Сн. БГНЕС

Запазването на плоския данък бе спасено с гласовете на ДПС, което подкрепи управляващата коалиция ГЕРБ - Реформаторски блок в парламента, след като двете подкрепящи правителството формации АБВ и Патриотичен фронт гласуваха "за" предложенията на БСП и "Атака" за връщане на прогресивното подоходно облагане.

Внесените от БСП и "Атака" законопроекти за премахване на т.нар. плосък данък бяха гледани от парламента на първо четене в сряда.

Без ДПС плоският данък щеше вече да е в историята и първата реформа нямаше да е в посока, която Реформаторският блок (РБ) и ГЕРБ са заявили, отбеляза след гласуването Йордан Цонев от ДПС.

Предложенията

Предложенията на БСП и "Атака" бяха внесени веднага след учредяването на 43-тото Народно събрание, заедно с още маса законопроекти, целящи да откроят опозиционния им характер и социално насочената им политика.

Проектът на "Атака" предвижда премахване на плоския данък и въвеждането на седем ставки за годишните доходи. Необлагаеми се предлага да бъдат доходите на най-бедните – до 4800 лева.

Предложението на БСП е доходите до минималната работна заплата - 340 лв., да не се облагат, а 10% ставка да се запази за доходите от 340 лв. до 1000 лв. за горницата над 340 лева.

За доходите от 1000 до 2000 лв облагането да е 66 лв. плюс 12 на сто за горницата над 1000 лв., което на практика означава по-нисък данък от 10% ставка в момента. За доходите от 2000 до 5000 лв. – 186 лв. плюс 15 на сто за горницата над 2000 лв., а за над 5000 лв. - 636 лв. плюс 20 на сто, според доходната скала на БСП.

Социалистите предлагат още месечната данъчна основа да се определя като облагаемият доход се намалява с удържаните от работодателя задължителни социални и здравни осигуровки.

В миналия мандат, когато бяха на власт, социалистите не успяха да се разберат с партньорите си от ДПС за премахването на плоския данък, който беше въведен по времето на правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев.

Гласуването

Законопроектите за премахването на плоския данък бяха подкрепени освен от вносителите им, и от партиите, подкрепящи правителството на Бойко Борисов – АБВ и ПФ, както и от преименуваната Български демократичен център (БДЦ) на Николай Бареков.

Законопроектът на "Атака" бе отхвърлен с 41 гласа "за", 110 "против" и четирима "въздържал се". Този на БСП бе отхвърлен с 62 гласа "за", 112 "против" и един "въздържал се".

"Без ДПС няма ценностно мнозинство в парламента"

Без ДПС ценностно мнозинство в този парламент не може да има, каза Йордан Цонев в обяснението на отрицателния си вот. По думите му, ако ДПС следваше опозиционния рефлекс и искането на всяка цена да не подкрепя управляващите, първата реформа щеше да бъде факт и тя нямаше да е в посока, заявена от ГЕРБ и РБ.

Данъчното облагане е част от усещането на гражданите за несправедливост, каза лидерът на БСП Михаил Миков по време на дебатата. По думите му аргументите от типа - "вие го въведохте", сигурно имали своето основание, но 10% ставка била въведена, когато икономиката е била в растеж.

"Българският народ живее с усещането, че "болен здрав носи", каза Миков. Той посочи, че България е на първо място по бедност в ЕС и има най-висок процент бедни работещи. По думите му без да се стимулира потреблението, не може да има икономическо развитие. Според Миков за да има развитие на страната е необходимо въвеждане на прогресивно данъчно облагане.

"Дори в любимата Русия данъкът е плосък"

Мартин Димитров от Реформаторския блок определи предложенията като популистки, тъй като през миналия мандат от БСП като управляващи са могли да въведат прогресивно данъчно облагане, но не са го направили, а сега като опозиция го предлагат.

По думите му приходите от плосък данък са преизпълнени. Това е единственият данък, приходите от който дори в криза растат.

"Дори в любимата ви Русия данъкът е плосък", обърна се Мартин Димитров към внасителите. Според него плоският данък създава стимули за доброволна събираемост.

Атанас Ташков от ГЕРБ заяви, че предложените законопроекти ще доведат до негативни ефекти. По думите му една от най-ефективните мерки за борбата с данъчното отклоняване е недопускане на наличие на различни данъчни режими.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?