Управляващите разделени за ДС

ДПС спира връщането на параграф 12, докато БСП се кани да закрива Комисията по досиетата

Левите няма да успеят да възстановят чадъра над висши ДС-кадри в разузнаването само с подкрепата на "Атака"

ДПС спира връщането на параграф 12, докато БСП се кани да закрива Комисията по досиетата

БСП и "Атака" няма да успеят да върнат чадъра върху висшите ДС-кадри в разузнаването, възстановявайки отменения параграф 12 в т.нар. Закона за досиетата, заради отказ на ДПС да подкрепи искането им, научи Mediapool.

Не е ясно какво развитие ще получи друг замисъл на БСП, с далеч по-сериозни последствия, за закриване на самата Комисия по досиетата чрез прехвърлянето ѝ към агенция "Архиви", чийто директор управляващите вече предвидливо смениха. Според неофициална информация ръководството на БСП и лично Сергей Станишев са поискали това от премиера Пламен Орешарски, като публично "приемливият" мотив за такъв ход щял да бъде икономии в бюджета, а не да се прикрива миналото.

Запитан дали темата е обсъждана под някаква форма в правителството, министър-председателят Орешарски заяви в четвъртък пред журналисти в парламента, че "не е запознат". Mediapool зададе същия въпрос и на вицепремиера Даниела Бобева, която в петък коментира: "Не отправяйте този въпрос към мене, аз съм един от малкото хора без досие".

Депутати от БСП признаха пред Mediapool, че темата е в дневния ред на партията. Според някои източници раздразнението било най-вече спрямо председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който напълно се еманципирал от бившите си съпартийци. Костадинов, бивш депутат от БСП, бе избран начело на комисията по време на кабинета "Станишев", когато бе приет и новият закон за разсекретяване на архивите на ДПС, а след това получи и втори мандат при управлението на ГЕРБ, по предложение на бившия вицепремиер Цветан Цветанов.

Други депутати от БСП обаче твърдят, че до закриване на комисията едва ли ще стигне, но разнопосочните идеи за преструктурирането ѝ са лост за влияние върху ДПС да отстъпят за възстановяването на отменения параграф 12 в Закона за досиетата.

Предложението за параграф 12 бе вкарано в парламента от депутатите от БСП Младен Червеняков, Стефан Данаилов, Атанас Мерджанов, Таско Ерменков от БСП и колегата им от "Атака" Явор Нотев.

Според параграф 12 не се установява принадлежност към ДС за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година.

Две идеи за бъдещето на Комисията по досиетата

Според неофициална информация имало две идеи за бъдещо специализирано звено, което да се занимава с архивите и документите на бившата Държавна сигурност (ДС).

Едната била то да премине към Държавна агенция "Архиви", която неотдавна бе оглавена от бившия кадър на ДС Иван Комитски. Другата - да се създаде институция от типа на предлаганата преди време от бившия син депутат Лъчезар Тошев - Институт за националната памет.

"Не сме чували такова нещо", заявиха официално депутати от левицата пред Mediapool.

Други техни колеги бяха обаче на противно мнение. От ДПС също се усъмниха, че БСП смята насериозно да преструктурира комисията по досиетата.

В БСП е имало и предложение за намаляването на бюджета на Комисията по досиетата с 50%, което на практика би парализирало дейността ѝ.

Това обаче засега не се е случило и планираното съкращение на бюджета за догодина е с половин милион лева - до 3.5 млн. лева.

Връщането на параграф 12 - много съмнително

Според информация на Mediapool ДПС вече има решение да не допусне връщането на параграф 12.

Движението не подкрепи предложението при гласуването в парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност, въпреки че по-рано комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, която е водеща, прие законопроекта, като само депутатите на ГЕРБ гласуваха против него.

За момента няма изгледи ДПС да отстъпят от позицията си срещу ревизията на закона, който през 2006 г. бе приет с активното участие на партията, оглавявана тогава от Ахмед Доган. Остава загадка какви са били и си остават мотивите на ДПС да се хвърли пълна светлина върху дейността и кадрите на бившите тайни служби на комунистическия режим. Един от отговорите е, че болшинството от представителните фигури на ДПС начело с Доган бяха осветени като агенти и сътрудници на ДС още в края на 1990-те години и желанието им е да не остават скрити и кадрите на останалите партии, заемащи публични длъжности.

ДПС обаче, както и БСП, не се съгласиха за въвеждане на цялостно лустрационно законодателство, недопускащо кадри на ДС да заемат висши публични длъжности.

ГЕРБ са твърдо срещу връщането на параграф 12 и се очаква да се мобилизират и да осигурят плътно присъствие на депутатите си в пленарна зала. Лидерът на партията Бойко Борисов вече се ангажира лично да подкрепи обществената съпротива срещу връщането на оспорвания параграф.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?